12-метрова фигура с 56 екрана може да замени „Бронзовата къща“

Инсталацията „Един човек“ е дело на Венелин Шурелов

12-метрова фигура с 56 екрана може да замени „Бронзовата къща“
1880 ~ 1 мин. четене

Високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ е възможно да замени „Бронзовата къща“. Тя е първото предложение за подкрепа по Програма "Навън" за временни художествени инсталации в градска среда, съобщиха от Столична община. Творческият съвет на общината одобри предложението на 15-членна комисия, която избра "Един човек" с автор Венелин Шурèлов сред 18 проекта.

Високотехнологичната интерактивна инсталация ще бъде монтирана на мястото на мавзолея. Тя представлява антропоморфна модулна стоманена конструкция с височина 12 метра, с двустранно разположени 56 броя LED екрани. Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Ал. Батенберг“ и данни за София. Изображенията, които ще се генерират от компютърен алгоритъм, ще представят отражение на града в реално време. 

Програма „Навън“ ще финансира проекта с 81 100 лв. , а LED екраните ще бъдат предоставени от автора на Столична община за развитие на платформа за екранни изкуства.  Предложението трябва да премине съгласувателна процедура с Министерство на културата,  Националния институт за недвижимо културно наследство и направление „Архитектура и градоустройство“ в СО, преди да бъде внесено за одобрение от Столичен общински съвет.

Подкрепи Economic.bg