Международната общност се опасява от нова война в Близкия Изток

Европа и Китай се надяват да спасят ядреното споразумение с Иран

Международната общност се опасява от нова война в Близкия Изток

Ирански депутати запалиха два листа - с американското знаме и с ядреното споразумение

Снимка: БТА

Редица международни лидери изразиха опасения, че решението на американския президент Доналд Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран може да дестабилизира допълнително Близкия Изток и да доведе до нова война в региона.

„Има малко проблеми, които са по-важни за сигурността на САЩ от потенциалното разпространение на ядрени оръжия или потенциална дори по-разрушителна война в Близкия Изток. Днешното решение е сериозна грешка”, коментира бившият американски президент Барак Обама във вторник, след като Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение. Обама подчерта, че без въпросното споразумение ще станем свидетели на един Иран с ядрено оръжие и нова война в Близкия Изток.

Белгийският премиер Шарл Мишел смята, че решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран може да доведе до нестабилност в Близкия Изток и дори нова война.

„Дълбоко съжалявам за оттеглянето на Доналд Тръмп от споразумението”, каза Мишел, цитиран от БТА. Той добави, че според него международната общност трябва да запази постигнатите договорености, а Иран - да ги изпълнява.

Вестник Financial Times коментира, че лидерите на водещите европейки страни все още се надяват да спасят споразумението, според което Иран е задължена да замрази ядрените си амбиции в замяна на облекчаване на икономическите санкции срещу себе си.

Преди Тръмп да реши да оттегли страната си от споразумението френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел лично го убеждаваха да не го прави. Днес Макрон ще се срещне с иранския президент Хасан Рухани, след което френски, германски и британски дипломати ще се срещнат със свои ирански колеги.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган коментира, че САЩ ще са губещата страна от решението на Тръмп. „САЩ не останаха верни на споразумението, което постигнаха. Трябва да уважавате един документ, който сте подписали”, каза турският той.

От Китай изразиха съжаление за решението на САЩ и добавиха, че ще продължи да го спазват, пише DPA, цитирайки изявление от днес на говорител на китайското външно министерство.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей нарече „глупаво и повърхностно” изявлението на Тръмп, в което той обяви оттеглянето на страната си от ядреното споразумение.

"Снощи чухте, че президентът на Америка направи някои глупави и повърхностни коментари. Той изрече може би над 10 лъжи в изказването си. Заплаши режима и народа, заявявайки, че ще направи едно или друго. Г-н Тръмп, от името на иранския народ ви казвам: сбъркахте", посочи на сайта си Хаменей, пише Reuters.

Иранският върховен лидер даде да се разбере, че Иран няма да остане в споразумението без „солидни гаранции” от страна на Европа.

Коментари: 0