Още две компании гонят оценки от по $2 трилиона

Границата може да бъде прекрачена за по-малко от година

Още две компании гонят оценки от по $2 трилиона

Снимка: Unsplash

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Още две компании от индекса S&P 500 се приближават до това да бъдат оценени на по 2 трилиона долара. Това, според данните на S&P Global Market Intelligence and MarketSmith, са технологичните гиганти Microsoft и Amazon, предава Investor’s Business Daily. В момента пазарна капитализация отвъд тази психологическа граница има Apple. 

Microsoft

С12% ръст в цените на акциите си тази година – спрямо последното затваряне, Microsoft се нареди на второ място като най-високо оценявана компания в S&P 500. В началото на седмицата тя достигна пазарна капитализация от 1.88 трилиона долара. Фактът, че две компании от индекса S&P 500 се насочват към капитализация от 2 трилиона долара е показателен, че технологичните компании отново движат пазара. Залогът е огромен, тъй като оценките на титаните от бранша определят състава на най-популярния индекс - S&P 500.

Apple първа достигна оценка от 2 трилиона долара преди по-малко от година – на 19 август 2020 г., показват данни на S&P Global. Това означава, че на дружеството са му били необходими около две години да удвои капитализацията си, след като достигна оценка от 1 трилион долара на 3 август 2018 г. Надхвърлянето на първия трилион отне на компанията 40 години.

Сега е ред на Microsoft. Анализатори смятат, че акциите на компанията ще достигнат цена от 275.97 долара до 12 месеца. Ако те са прави, пазарна капитализация на гиганта ще се покачи до 2.08 трилиона долара в рамките на година или по-малко. За да стане това, цените на акциите трябва да се повишат с 10.8% спрямо днешните си стойности.

Това не са просто спекулации. Анализатори смятат, че цените на акциите на Microsoft ще се увеличат със 7.37 долара през фискалната 2021 г., която приключва през юни. Това е близо 28-процентен скок спрямо същия период на 2020 г.

Amazon

По стъпките на Microsoft върви и Amazon. Според анализатори достигането на капитализация от 2 трилиона долара е само въпрос на време за компанията. Специалисти очакват акциите на корпорацията да поскъпнат с над 25% през следващите 12 месеца до 4043.5 долара на брой. Ако прогнозата им се сбъдне, оценката на компанията ще достигне 2.04 трилиона долара за по-малко от година.

Това ще е повече от добре дошло за инвеститорите в Amazon, тъй като акциите на компанията изостават през тази година. Те поевтиняха с 1%, въпреки че индексът S&P 500 отчита 8.6% ръст. Въпреки това технологичният гигант се представя по-силно от Apple, чиито акции потънаха с 5% за същия период.

Какво става с Tesla?

Анализаторите са много по-предпазливи относно акциите на производителя на електромобили Tesla въпреки силните данни за доставките. Очакванията са акциите на компанията да поевтинеят с над 10% до около 617.50 долара в рамките на 12 месеца. При тази цена на капитализацията на Tesla би станала 592.7 млрд. долара.

От друга страна, админиcтpaциятa нa американския президент Джо Бaйдън пpeдлoжи 174 млpд. дoлapa зa paзвитиeтo нa eĸocиcтeмa oт eлeĸтpичecĸи пpeвoзни cpeдcтвa в cтpaнaтa, ĸoeтo мoжe дa дaдe нa производителя пpeдимcтвo пpeд тpaдициoннитe игpaчи на пазара. Инвеститорите рискуват да изгубят, ако не притежават акции на компанията, смята анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас.

Коментари: 0