Акциите на Tesla крият голям риск и той е да не ги притежавате

Morgan Stanley очаква акциите на автомобилния производител да се покачат до $880 долара от сегашните $651 заради новите политики на Байдън

Morgan Stanley:

Акциите на Tesla крият голям риск и той е да не ги притежавате

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Американският производител на електрически превозни средства Tesla ще може да се възползва от инфраструктурния пакет за "зелени" автомобили на президента Джо Байдън. А това означава, че инвеститорите рискуват да изгубят, ако не притежават акции на компанията, заяви анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас, който наблюдава пазарите на Уолстрийт. 

Администрацията на Байдън предложи 174 млрд. долара за развитието на екосистема от електрически превозни средства в страната, което може да даде на Tesla предимство пред традиционните производители и новите играчи. Въпреки това Джонас предупреждава, че може да настъпи изкривяване и определени компании да извaдят много повече позитиви от новата политика за сметка на конкурентите си.

„Вероятно ще има усложнения и можем да се окажем в лабиринт от национални и местни закони. Очаквам някои производители да спечелят повече от други“, коментира Джонас пред Bloomberg. 

И все пак в дългосрочен план инвеститорите в автомобилния сектор са изправени пред по-голям риск, ако не притежават акции на Tesla в портфолиото си, отколкото ако имат такива активи“, добавя анализаторът.

Ръководеният от Илон Мъск производител безспорно е настоящ глобален лидер на пазара на електромобили. Компанията отчете изненадващо силни доставки през първото тримесечие на годината, докато повечето участници в сектора се сблъскваха с недостиг на чипове и принудително затваряния на заводи. Акциите на Tesla обаче се понижават с около 3% през годината, като за сметка на това през 2020 г. поскъпнаха със 743%.

Законопроектът на Байдън, който включва стимули за покупки, разработването на зарядна инфраструктура и подобрения на мрежата, би бил добра възможност за Tesla, която има по-високи нива на производство на електромобили от повечето си конкуренти, смята още Джонас.

Morgan Stanley очаква акциите на Tesla да нараснат до 880 долара от днешните си нива от 651 долара, а като основен двигател се очертава тъкмо новият проект за допълнителна инфраструктура. 

Коментари: 0