Microsoft ще продава софтуер на Huawei

Американското правителство официално е издало лиценза

Microsoft ще продава софтуер на Huawei
Microsoft Corp заяви, че е получила лиценз от правителството на САЩ за износ на софтуер на Huawei Technologies Co Ltd.

„На 20 ноември Министерството на търговията на САЩ предостави искането на Microsoft за лиценз за износ на софтуер за масовия пазар на Huawei. Оценяваме действията на Департамента в отговор на нашето искане", заяви говорител на Microsoft пред Ройтерс.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви, че тази седмица ще позволи на някои доставчици да възобновят продажбите за китайския телекомуникационен гигант, който бе поставен в търговски черен списък преди 6 месеца заради проблеми с националната сигурност.

Министерството на търговията потвърди, че е започнало издаване на лицензи на някои компании да продават стоки и услуги на Huawei.

В сряда американски служител заяви, че е получил приблизително 300 искания за лиценз, около половината от които са обработени. Приблизително половината от тях - или една четвърт от общия брой - са одобрени, а останалите били отказани.

Huawei с нетърпение очаква лиценз за Google, за да ползва мобилните услуги на компанията за своите нови телефони. Без достъп до услуги на Google, като например нейния Play Store за приложения, телефоните на Huawei ще станат по-трудни за продажба на потребители извън Китай. Google отказа коментар по темата в четвъртък.

Предоставянето на лицензи идва в момент, когато администрацията на Тръмп работи за подписване на т.нар Първафаза на търговска сделка с Китай за прекратяване на търговската война, която разтърси пазарите и удари глобалния растеж.
Коментари: 0