Десислава Танева: Само европейци ще могат да купуват земя в България

И Милко Калайджиев ще връща пари за къщата си за гости

Десислава Танева: Само европейци ще могат да купуват земя в България

Снимка: Economic.bg/архив

Само европейски граждани ще могат да купуват земя в България, хора от трети страни няма да могат. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по бТВ тази сутрин

„Забраната чужденци да купуват земеделски земи в България беше наложена, когато ГЕРБ беше в опозиция. Ние даже я подкрепихме в Народното събрание. Предложението за отпадане на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци, което ще се случи вероятно догодина с промени в Закона за земеделските земи, беше подложено на обществено обсъждане“, добави Танева.

Тя определи промените в текста като "техническа редакция“, за да се отговори на изисквания на Европейския съюз.

Танева допълни, че и в момента правилото за забрана на чужденци се заобикаля чрез регистрация на местно юридическо лице.

Министърът коментира и проверките на т.нар. къщи за гости, финансирани с европейски проекти в периода 2007-2013 г. Заради завишения обществен интерес са били проверени всички 288 проекта, като 15 от къщите изобщо не са функционирали.

"В 276 приключихме процедурите. 43,1 милиона лева е пълната санкция - те трябва да върнат цялата субсидия", коментира Танева.

Това са около 158 къщи за гости, които работят, но не изпълняват два бизнес критерия - бизнес плана, с който са кандидатствали не е изпълнен, или е изпълнен под 20%.

Земеделският министър обясни, че кандидатите са подавали завишени бизнес планове и не са предполагали, че ще бъдат проверени. Сред тези случаи е и къщата за гости на популярния певец Милко Калайджиев, който също е в нарушение и ще трябва да връща средства, каза Танева.

Коментари: 0