Microsoft спира поддръжката на Windows Vista

Операционната система вече няма да получава обновявания по безопасността

Microsoft спира поддръжката на Windows Vista
5220 ~ 1 мин. четене
Microsoft спира поддръжката на Windows Vista, считана за най-неудачната версия на операционната система. На 11 април тази година ще бъде прекратена нейната разширена поддръжка и операционната система ще престане да получава пачове и обновявания по безопасността.

Microsoft препоръчва на потребителите възможно най-бързо да се обновят до по-съвременна версия. Естествено, софтуерният гигант би искал тази версия да е Windows 10. Впрочем, подходяща е и най-популярната засега Windows 7, поддръжката на която продължава до месец януари 2020 година.

Стандартната поддръжка на Windows Vista бе прекратена на 10 април 2012 г., и след 5 години приключва и нейната разширена поддръжка. След тази дата Microsoft ще поддържа само три версии на своята операционна система: Windows 7, 8.1 и 10.

През месец април 2014 г. Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP, но тази операционна система и досега се използва в много персонални компютри и доскоро бе на второ място по популярност в света. Някои анализатори отбелязват, че в момента нейното разпространение е на ниво 9%, пише Kaldata.com.

С Windows Vista това няма как да стане, понеже и сега нейният дял в едва 0,84%. Според аналитичната компания NetMarketShare, Windows Vista e достигнала максимален дял от 1,42% миналия април.
Подкрепи Economic.bg