Миграционният указ на Доналд Тръмп влезе в сила

С него се ограничава достъпа в Щатите на мюсюлмани от шест страни

Миграционният указ на Доналд Тръмп влезе в сила

Снимка: Pixabay

Миграционният указ на американския президент Доналд Тръмп, ограничаващ временно достъпа в САЩ на граждани от шест преобладаващо мюсюлмански страни и на бежанците.

След продължили няколко месеца съдебни спорове тази седмица американският Върховен съд най-сетне възстанови частично действието му, съобщава AFP.

Разпоредбата, предназначена да попречи на "чуждестранни терористи" да влязат в САЩ, забранява временно достъп в страната за граждани от Сирия, Либия, Иран, Судан, Сомалия и Йемен, а също за бежанци от цял свят. Висшите магистрати обаче ограничиха обхвата му и се прави изключение за хора, които отговарят на определени критерии.

Администрацията на Тръмп смятат, че забраната е необходима, за да се блокира достъпът на терористи в страната, но правозащитниците посочват, че тя нелегално дискриминира мюсюлманите.

Съгласно новите правила на граждани от изброените страни няма да се издава американска виза, освен ако нямат "валидна връзка" с близък родственик, учебно заведение или бизнес в САЩ. Указът не се отнася за хора с вече издадена виза. Проучените и одобрени до 6 юли бежанци също имат право да достъп.

Коментари: 0