МВР: Шофьорите масово не плащат електронни фишове

Това се разбира от отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос

МВР: Шофьорите масово не плащат електронни фишове

Под 1/3 от издадените глоби за нарушение по пътищата, които са наложени чрез електронни фишове, биват плащани. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния министър Валентин Радев на депутатски въпрос. При издадени за периода януари – май 138 335 електронни фиша, с глоби на обща стойност 21.5 млн. лв., платени са едва малко над 6 млн. лв., предава БГНЕС.

От МВР признават още, че нямат обратна информация от данъчните, каква част от изпратените за принудително събиране на публични взимания за нарушения по пътищата са били събрани. 

Не такава е ситуацията при събираемостта при издаването на фиш от органите на “Пътна полиция”. При издадени 157 150 фиша за периода 01 януари – 19 юни 2017 г. на обща стойност 3.422 млн. лв., платени са били 3.402 млн. лв. Някъде по средата е събираемостта на глобите от наказателни постановления. При издадени 96 791 наказателни постановления на стойност 14.1 млн. лв., събираемостта е малко над 10 млн. лв. Вътрешният министър уточнява, че в момента се доработва Автоматизираната информационна система между “Пътна полиция” и НАП, за да се осигури обмяна на информация за неплатените фишове и наказателни постановления, с цел тяхното принудително събиране от данъчните.

Коментари: 0