Министерството на туризма продължава с проверките през лято 2018

Летището в Сарафово очаква да надхвърли 3 млн. пътници, което би било рекорд

Министерството на туризма продължава с проверките през лято 2018
784 ~ 2 мин. четене

Министерството на туризма ще продължи да прави интензивни проверки през летния сезон. Те ще се провеждат съвместно с компетентните органи и местната власт, за да се гарантира качествен продукт в туризма. Това заяви в Бургас министър Николина Ангелкова.

По отношение на контрола по стопанисването на морските плажове ще следим изключително стриктно как се спазват договорите за наеми и концесии и дали е гарантирано водното спасяване, почистването и другите дейности по ивиците, заяви Николина Ангелкова. Ще се следи прецизно при поставянето на преместваеми търговски и други обекти да се спазва одобрената за разполагането им схема.  Проверки ще има и на неохраняемите плажове, категорична бе министърът. Тази година техният брой е намален в сравнение с миналата. Засилени проверки министерството ще прави заедно с КЗП за местата за настаняване и хранене, за да се гарантира качеството на туристическия продукт.

Що се отнася до най-големия ни черноморски курорт – Слънчев бряг, министър Ангелкова съобщи, че търговията с щендери на открито е забранена по алеята на територията на едноименното акционерно дружество. Концесионерът на северния плаж в курорта премахна нерегламентираните преместваеми обекти, които не отговаряха на одобрената схема. След като се разчисти плажът обаче, се установи, че има 290 павилиончета на територията на частни хотели в частни имоти.

Министърът припомни, че през 2017 г. посещенията на чуждестранни туристи само за периода юни-септември са били над 5.3 млн. Това е близо 6% ръст спрямо рекордната дотогава 2016 г.

Тя добави, че очакваният ръст на туристите през лято 2018 г. е 5%, което означава, че резултатите ще доведат до нови рекорди в сектора.

Постиженията на област Бургас са също много добри. През лято 2017 в местата за настаняване с поне 10 легла тук са пренощували над 1,4 млн. туристи – повече от 4% ръст спрямо лято 2016-а, и са реализирани общо над 8,8 млн. нощувки.

Министър Ангелкова открои тенденцията, че у нас все повече се търсят  4- и 5-звездни хотели, чиито резервации се запълват най-бързо, и върху този факт големите световни хотелски вериги обръщат все по-сериозно внимание. Световни хотелски вериги имат интерес към България и Черноморието. До 2020 г. се очаква да бъдат открити три нови 5-звездни хотела по Черноморието. С общи усилия ще продължим да привличаме още международни инвестиции.

Летището в Сарафово очаква да надхвърли 3 млн. пътници, което би било рекорд, беше съобщено по време на дискусията.

Коментари: 0