Министрите от ЕС одобриха спасителния план за Гърция

Първият финансов пакет ще е в размер на 26 €млрд.

Министрите от ЕС одобриха спасителния план за Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха съгласие за трети финансов спасителен план за Гърция, предаде Франс прес. Спасителният пакет за следващите три години може да достигне 86 млрд. евро.

От тази сума 25 млрд. евро ще бъдат предназначени за рекапитализацията на гръцките банки, посочи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Първият финансов пакет ще бъде в размер от 26 млрд. евро и ще се отпусне на няколко транша до края на октомври, заяви председателят на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг, цитиран от ТААС. По думите му първият транш може да се извърши на 19 август.

Припомняме, че на 20 август Гърция трябва да изплати на Европейската централна банка 3,4 млрд. евро.

Пакетът от 26 млрд. евро ще се раздели на две части – 10 млрд. евро ще бъдат предназначени за рекапитализация на гръцките банки, а останалите 16 млрд. евро ще се разделят на няколко транша. До 20 август ще се отпуснат 13 млрд. евро и се очаква да има още един транш наесен, в зависимост от изпълнението на реформите от страна на Гърция, се казва в изявление на Еврогрупата, цитирано от АФП.

Председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че рекапитализацията на гръцките банки  ще се състои наесен след провеждането на стрес тестове.

Предвижда се до края на годината да се учреди приватизационен фонд на гръцките активи. Предстои Управителният съвет на МВФ да реши дали наесен ще се включи в третия финансов спасителен план за Гърция, след завършване на фискалните, структурните и финансовите реформи.

Коментари: 0