20-те минути, които „счупиха“ американския петролен пазар

20-те минути, които „счупиха“ американския петролен пазар

Снимка: БТА

4562 ~ 9 мин. четене

От самото начало на 20 април е било очевидно, че американският петролен пазар се насочва към катастрофа. Многото на брой и спешни заявки за продаване са се трупали още през нощта и всички търговци, свързали се с търговската платформа Nymex онази сутрин, са могли да видят задаващата се „кървава баня“. Към 7.00 ч. сутринта в Ню Йорк цената на ключовия договор за петролни фючърси – този за месец май за сорта West Texas Intermediate (WTI) – вече е бил поевтинял с 28% до 13.07 долара за барел.

На хиляди километри разстояние, в китайския мегаполис Шънджън 26-годишната Ксиан Чен наблюдава зашеметена през смартфона си развоя на събитията. Няколко седмици по-рано тя и приятелят ѝ са били инвестирали всичките си спестявания в размер на около 10 хил. долара в продукт, който Китайската централната банка е озаглавила „Съкровище от суров петрол“.

С напредването на вечерта в Китай Чен започнала да се подготвя да загуби всичко. Към 22 ч. в Шънджън (10 ч. в Ню Йорк) тя проверила смартфона си за последен път преди лягане. Цената била 11 долара за барел. Половината от спестяванията вече ѝ били изчезнали.

Докато двойката спи, сривът се задълбочава. Цената бележи антирекорд след антирекорд в изключително бързо разгаряща се рецесия – най-ниското равнище от Азиатската финансова криза от 90-те години на миналия век, най-ниското равнище от петролните кризи през 70-те и за пръв път някога под нулата.

И след това, в един 20-минутен промеждутък, който се нарежда сред най-необикновените в историята на финансовите пазари, цената се гмурва до равнище, което малцина, ако някой изобщо, смята за възможно. По целия свят саудитски принцове, тексаски спекуланти и руски олигарси наблюдават с ужас, когато най-важната стока в света затваря търговския ден при цена от -37.63 долара. Това означава, че трябва да платите на някого, за да вземе барел петрол от вас.

Много неща за експлозивния, подобен на мълния, характер на разпродаването на петрол все още не са напълно изяснени, включително доколко голяма роля е изиграл финансовият продукт „Съкровище от суров петрол“ на китайската централна банка. Фондът зад този продукт се е опивал да се отърве от фючърсните договори за петрол през май часове преди те да изтекат. Това, което е ясно обаче, е че 20 април бележи кулминацията на най-опустошителната криза на петролния пазар от едно поколение насам. Тази криза е резултат от спрялото търсене на суровината, тъй като правителствата по света блокираха икономиките си в опит да управляват пандемията на коронавируса Covid-19.

За петролната индустрия то беше мрачен и символичен момент: изкопаемите горива, които спомогнаха за изграждането на съвременния свят, толкова ценни, че станаха известни като „черното злато“, сега не бяха актив, а пасив.

„Това беше нещо, което напрегна умовете. Това, което мислите, че виждате, ли виждате? Очите ви правят ли си трикове с вас?“, коментира Кейт Кели, управляващ директор в енергийния конгломерат Compagnie Financiere Tradition.

Болката за борсово търгуваните фондове в САЩ

Макар силно негативните цени  понеделник да са били до голяма степен ограничени до САЩ и в частност до скоро изтичащия договор за доставка на WTI през май, светът почувства трусовете, пулсациите от които сринаха цените по света до най-ниското им равнище от края на 90-те години на миналия век.

Търговците все още свързват съвкупността от фактори, довели до срива. Според източници, запознати с темата, регулаторите също внимателно проверяват проблема.

За малки инвеститори от Азия като Ксиан Чен, които ентусиазирано са залагали на петрола, това все пак ден за равносметка. Тя се събудила още в 6 ч. на 21 април заради съобщение от китайската централна банка, която я информирала, че тя не просто била загубила всичките си спестявания, а че тя и приятелят ѝ може би дължели още пари.

„Когато видяхме как цената на петрола започна да се срива, бяхме подготвени, че може би всичките ни пари ще заминат“, обяснява тя. По думите ѝ те не осъзнавали в какво се забъркват. „Не ни хрумна, че трябваше да обърнем внимание на цените на фючърсите зад граница, както и на цялата концепция на договора за тях“, добавя Чен.

Като цяло във фонда зад „Съкровище от суров петрол“ участвали около 3700 дребни инвеститора. Колективно те изгубили 85 млн. долара. 

Скоро събитията ще застигнат американските „домашни“ инвеститори, които са направили същия залог като Ксиан Чен – че цената на петрола неминуемо ще се възстанови - и са купували купували облигации от "Петролен фонд на Съединените щати" - борсово търгуван фонд, познат като USO.

Този фонд, в който през предната седмица инвеститорите са "налели" 6.1 млрд. долара, на 20 април не е съдържал фючърсни договори за WTI през май. Сривът на петрола обаче предизвика верижна реакция, която засегна негативно и инвеститорите в USO.

Събитията от деня са набрали инерция от над 2 седмици по-рано, тъй като пандемията е разтърсила икономиките и е замразила търсенето на петрол: полетите са приземени, задръстванията ги няма, заводите са спрели работа.

Сценарият за цени под нулата вече е бил започнат да се обмисля в някои части на пазара. На 8 април компанията CME Group, която притежава борсата за търговия с петролни фючърси, съветва клиентите си, че е "готова да се справи със ситуацията на отрицателни базови цени по основните енергийни договори".

Онзи уикенд страните, произвеждащи нефт, оглавявани от Саудитска Арабия и Русия, се разбраха какъв ще е отговорът им на кризата: споразумение да понижат продукцията си с 9.7 млн. барела на ден, което се равнява на една десета от световната продукция. Това понижение обаче няма да е дори близо до достатъчно. Рафинериите започват да затварят. Купувачите на танкери с петрол за незабавна доставка на физическите пазари изчезват.

За известно време цените на фючърсите остават относително стабилни.

Това отчасти се дължи на хора като Ксиан Чен. В Китай големи и малки инвеститори залагат на по-високи цени на стоките, вярват, че светът ще се справи с вируса и че търсенето ще отскочи от дъното. Централната китайска банка публикува реклами в приложението Wechat реклами, показващи изображение на барели със злато и надпис: "Суровият петрол е по-евтин от водата".

И все пак на 15 април CME Group предлага на клиентите си възможността да изпробват системите ѝ, за да се подготвят за отрицателните цени. Това се случва, когато пазарът наистина се пробужда за идеята, че това би могло наистина да се случи, обяснява Клей Дейвис, принципал на компанията Verano Energy Trading в Лондон.

"Това е, когато язовирната стена се срина", разказва той.

Физическите доставки

До идването на 20 април повечето борсово търгувани фондове и други инвестиционни продукти - но не и фондът "Съкровище от суров петрол" - променят позицията си вън от фючърсния договор за месец май и се прехвърлят на договора за юни.

Фючърсните договори биват уреждани чрез физически доставки и ако случайно задържите такъв договор до неговото изтичане, то ставате собственик на 1000 барела суров петрол. До това се стига рядко. Но сега случаят бе такъв.

Физическото предаване на стока за американския лек суров петрол WTI се случва в американското градче Къшинг, щатът Оклахома. Когато резервоарите за съхранение там се напълнят, цената на изтичащия договор може да се понижи значително и да се откъсне от тенденциите на световния пазар. С изпаряването на търсенето, запасите в Къшинг нарастват лавинообразно. През март и април те са се увеличили с 60% до почти 60 млн. барела при максимален капацитет от 76 млн. барела. При това анализаторите смятат, че голяма част от оставащото пространство вече е разпределено.

И така на съдбовния понеделник, предпоследният ден за търговия с майски договори за петролни фючърси, е имало няколко ценни търговеца, които са имали възможност или желание да приемат физическа доставка на нефт.

По-голямата част от пазара е била фокусирана върху договорната цена, определяна в 14:30 ч. в Ню Йорк. Инвестиционните продукти - включително този на китайската централна банка - обикновено се стремят да постигнат договорната цена. Това често включва т.нар. "търгуване с договори за доставка", което позволява на търговците с петрол да купуват или продават договори преди датата на изтичането им. Това купуване или продаване се случва при моментната договорна цена, каквато и да е тя.

Липса на купувачи

В онзи следобед, с малки търговски обеми и продавачи, превъзхождащи числено купувачите, търговията с договори за доставка бързо достига максимално позволената отстъпка от 10 цента за барел. За период то около час (от 13:12 до 14:17 ч.) търговията с тези договори изцяло спира. Няма купувачи.

Резултатът е "касапницата" от този следобед. В 14:08 ч. цената за сорта петрол WTI става отрицателна. Само минути по-късно тя потъва до -40.32 долара преди да отскочи леко нагоре при затварянето на борсата.

"Механизмът за търговия с договори за доставка се провали", обобщава Дейвид Грийнбърг, президент на компанията Sterling Commodities и бивш член на управителния съвет на компанията Nymex. "Това показва крехкостта на пазара с WTI, който не е толкова голям, колкото си мислят хората", добавя той.

Цените на американския физически пазар, определяни в съответствие с договорните цени за WTI, също потъват, като някои рафинерии и компании за газопроводи поставят на доставчиците си цени, достигащи -54 долара за барел.

Инвестиционните продукти на китайската централна банка предлагат обяснение защо преминаването под нулата е толкова опасно. Банката е поискала от инвеститорите като Ксиан Чен да платят предварително цялата цена на това, което купуват. Това означава, че позицията на банката е изглеждала безрискова.

Но това не е така, ако цените паднат под нулата: при такъв сценарий в сметките на инвеститорите няма да има достатъчно пари, за да се покрият загубите.

Банката е имала обща позиция за около 1.4 млн. барела с петрол или 1400 договора, разказва информиран източник. Ако е трябвало да уреди договорите, институцията е щяло да трябва да плати около 400 млн. китайски юана (56 млн. долара).

Други участници в инвестиционния свят са били изправени пред сходни рискове. Борсово търгуваните фондове е можело да бъдат фалирани, ако цената на договорите, които те притежавали, паднела под нулата. Изправени пред такава вероятност, те променили голяма част от активите си в договори за доставки през по-късни месеци. Някои брокери забранили на клиентите си да отварят нови позиции при договорите за фючърси за юни.

Този ход се равнявал на нова вълна от разпродажби, която заляла целия петролен пазар. Във вторник цената юнските договори за петролния фючърс за WTI се потопила с 68% до едва 6.50 долара за барел. И този път ходът не бил ограничен до американските договори: фючърсите за "Брент" също се понижили, удряйки в сряда 20-годишно дъно от 15.98 долара за барел. Това изпраща цените на петрола в Русия, Близкия изток и Западна Африка, които гравитират около "Брент", близо до нулата.

Приоритет №1 на Комисията за търговия с фючърсни стоки

Харолд Хам, председател на компанията Continental Resources, призовава за разследване. Според него огромният срив в последните минути на 20 април "сериозно повдигат подозрението за пазарна манипулация или сбъркан компютърен модел".

В американската Комисия за търговия с фючърси стоки (CFTC) разкриването какво се е случило през тези последни минути на търговския ден се е превърнало в приоритет №1, разказват хора, запознати с темата. Въпреки че проверките и разследванията какво се е случило едва започват, засега най-високопоставените представители смятат, че случилото се вероятно е резултат от съчетание на икономически и пазарни фактори, а не резултат от пазарна манипулация.

Въпрос, който CFTC проверява, е дали складовият капацитет, публикуван от Американската администрация за енергийна информация, адекватно е отразявал истински наличното място.

"Временната отрицателна цена, при която фючърсните договори за суров петрол WTI се търгуваха в началото на седмицата, изглежда, че се корени във фундаменталните предизвикателства при доставките и търсенето, заедно с конкретните характеристики на тези фючърсни продукти", коментирала е пред Bloomberg председателят на CFTC Хийт Тарбърт.

"CFTC провежда задълбочена проверка да разбере защо цената на WTI се промени с наблюдаваната скорост и амплитуда и ние ще продължим да наблюдаваме ролята на нашите пазари в улесняването на конвергенцията между спотовите цени и цените на фючърсите при изтичането им", добавила е тя.

Според компанията CME Group пък сривът от 20 април е демонстрация колко ефективно работи пазарът. "Пазарите работиха точно така, както се очаква от тях", казал е пред CNBC главният изпълнителен директор на компанията Тери Дъфи. "Ако (Харолд) Хам или колко и да е друг търговец вярва, че цената е трябвало да бъде над нулата, защо тогава не останаха на борсата и не купиха всеки един барел с петрол, ако той е струвал нещо повече? Истинският отговор е, че точно в онзи момент това не беше така", обяснява Дъфи.

Без значение кой от двамата е прав, събитията от 20 април промениха завинаги петролният свят.

"Ние наблюдавахме история", смята Тамас Варга, анализатор от брокерската компания PVM. "В името на стабилността на петролния пазар, не трябва да се допуска това да се случва отново", смята той.

Коментари: 0