20 млн. евро за 4G/LTE мобилна мрежа в България

Парите са отпуснати на \"Булсатком\" от ЕБВР

20 млн. евро за 4G/LTE мобилна мрежа в България

"Булсатком" ще развива 4G/LTE мобилната си широколентова мрежа в България. Това ще повлияе в най-голяма степен на хората в малките населени места и отдалечените райони, които ще имат достъп до усъвършенствани технологични услуги.

Инвестицията ще стане факт, благодарение на отпуснати 20 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от компанията.

 "Булсатком" е водещ доставчик на интернет и на цифрова телевизия в страната. Финансирането от ЕБВР ще позволи на компанията да инвестира в най-съвременните технологии и да предложи на клиентите си по-бърз и качествен достъп до широколентови услуги, особено за хората в малките населени места и отдалечените райони.

България е от страните с едно от най-слабите покрития на широколентови услуги в ЕС – само 34%, а в районите, отдалечени от големите градове, процентът е много по-нисък.

Максим Заяков, изпълнителен директор на "Булсатком" заяви: „Благодарение на това финансиране, "Булсатком" ще бъде в състояние да предложи на клиентите си по-добър набор от услуги и да отговори адекватно на нарастващите тенденции за търсене на медийно съдържание, предоставено чрез различни платформи. Нещо повече, като българин се гордея, че нашата фирма е водеща в осигуряването на телекомуникационни услуги с местни ноу-хау и технология. Бъдещето на България като държава и развитието на човешкия й потенциал принадлежат на високотехнологичните компании, които поощряват иновациите.“

Даниел Берг, Директор на ЕБВР за България каза: „Доволни сме да подкрепим динамична и иновативна компания като Булсатком. Нашето финансиране ще подпомогне значима инвестиционна програма, която ще позволи на Булсатком да расте, а на клиентите им да получават по-добри услуги и да се възползват от  предимствата на конкуренцията.“

От започване на дейността си в България през 1993 г., ЕБВР е инвестирала 2,9 млрд. евро в 227 проекта. 93% от портфолиото е в частния сектор. През годините инвестициите и активностите на банката в страната се развиха значително, отговаряйки на цялостното икономическо развитие на България.

Коментари: 0