37 млн. лв. дефицит на Здравната каса

Бюджетът ѝ мина на първо четене в бюджетната комисия

37 млн. лв. дефицит на Здравната каса
Днес парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене Здравната каса да разполага с бюджет от 3,204 млрд. лв. догодина. Точно толкова трябва да бъдат и разходите ѝ, като бюджетът ще бъде балансиран. Тази година НЗОК ще завърши с около 40 млн. лв. дефицит.

"Към 30 септември най-песимистичната прогноза за изпълнението на бюджета на Касата за 2015 година е да има дефицит от порядъка на 65 милиона. На базата на преизпълнението на приходите от здравни вноски минимум още 20 млн. лв. до края на годината ще влязат в приходната част на бюджета и съответно да намалят този дефицит, максимален и възможен, според най-тежките и най-консервативни изчисления на Касата до около 40 милиона. ", обяви здравния министър Петър Москов, цитиран от БНР.

Допълнително с мерките за намаляване на разходите за лекарствата дефицитът ще се сведе до 35 - 37 млн. лв., каза още Москов. 

През 2016 г. приходите на НЗОК ще се увеличат с над 180 млн. лв. , обяви той. Предвиден е резерв от 316 млн. лв.   

На заседанието участваха още финансовият министър Владислав Горанов, министърът на икономиката Божидар Лукарски, на туризма - Николина Ангелкова и управителят на БНБ Димитър Радев.
Коментари: 0