Мнозинството американци искат незабавното отстраняване на Тръмп

Ако американският президент не подаде сам оставка, в понеделник демократите ще стартират процедура по импийчмънт

Мнозинството американци искат незабавното отстраняване на Тръмп

Снимка: БТА

2981 ~ 2 мин. четене

Петдесет и седем процента от американците искат президентът Доналд Тръмп да бъде незабавно отстранен от длъжност, показва анкета на Reuters. Тази седмица загубилият изборите републиканец насърчи протест срещу сертифицирането на Джо Байдън от Конгреса, който обаче прерасна в бунт, щурмуване на Капитолия, а петима души загинаха.

Националното проучване на общественото мнение, проведено в четвъртък и петък, също е показало, че седем от 10 от гласували за Тръмп през ноември се противопоставят на действията, предприети от поддръжниците на президента.

Близо 70% от анкетираните американци също са заявили, че не одобряват действията на Тръмп в навечерието на нападението в сряда. На митинг по-рано през деня той призова хилядите свои последователи да маршируват до Капитолия. А хаосът на Капитолийския хълм, в който загинаха полицай и още четирима от нападателите, беше широко осъден както от демократите, така и от републиканците.

Демократите в Камарата на представителите планират да внесат в понеделник, по-малко от 10 дни преди края на мандата на Тръмп, обвинения за неправомерно поведение, които могат да доведат до втора процедура по импийчмънт на действащия президент републиканец.

„Ако президентът не напусне длъжността незабавно и по свое желание, Конгресът ще продължи със своите действия“, заяви председателят на камарата Нанси Пелоси.

Реакцията на обществеността е разделена, както е била по почти всеки основен въпрос в ерата на Тръмп. Докато почти всички осъдиха насилствената конфронтация, призивите за свалянето на Тръмп идваха най-вече от демократите. Като цяло по-голямата част от американците, които заявиха, че искат Тръмп да напусне поста си преди края на мандата му, включва около девет от всеки десет анкетирани демократи, но само двама от десет републиканци.

Около 30% казват, че президентът трябва да бъде отстранен, като се използват разпоредбите на 25-ата поправка в Конституцията на САЩ, която позволява на вицепрезидента и на кабинета да отстранят държавния глава, ако той не е в състояние да изпълнява служебните си задължения.

Други 14% заявяват, че Конгресът трябва да отстрани Тръмп от длъжност, а 13% казват, че той трябва сам да подаде оставка.

Около 12% са заявили в анкетата, че подкрепят действията на хората, участвали в бунтам в Капитолия.

Седемдесет и девет процента от възрастните, включително две трети от републиканците и гласоподавателите на Тръмп, определят участниците или като „престъпници“, или като „глупаци“. Девет процента ги виждат като „загрижени граждани“, а 5% ги наричат ​​„патриоти“.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg