Moody's изненадващо повиши кредитния рейтинг на Гърция

Агенцията похвали текущите реформи в страната в различни ключови области

Moody's изненадващо повиши кредитния рейтинг на Гърция

Снимка: Pixabay

680 ~ 1 мин. четене

Рейтинговата агенция Moody's даде неочакван тласък на пазарния профил на Гърция, като повиши кредитния рейтинг на страната на фона на пандемията, позовавайки се на перспективите за стабилно възстановяване през следващата година.

Гръцкият рейтинг се покачи от B1 до Ba3 със стабилна перспектива, обяви Moody's в планираната си оценка за гръцката икономика.

Въпреки че вероятно не е взета предвид новата блокада, която започна в Гърция от днес, Moody's прогнозира, че икономиката ще намалее с 9% тази година, преди да направи силен отскок и да продължи да расте в средносрочен план с 3.5% годишно.

Агенцията похвали текущите реформи в страната в различни ключови области и подчерта благоприятната й структура на дълга.

"Това е особено положително развитие за страната ни," заяви финансовият министър Христос Стайкурас късно в петък. По думите му повишаване на рейтинга идва в условията на безпрецедентна рецесия в глобалната икономика и в националните икономики, както и при висока несигурност, причинена от пандемията.

Подкрепи Economic.bg