Москва отвръща на САЩ, гони 35 щатски дипломати

Обвиненията на Вашингтон за руска намеса в американските избори са неоснователни, заяви Лавров

Москва отвръща на САЩ, гони 35 щатски дипломати

Москва ще отговори на американските санкции, като обяви за персона нон грата 35 американски дипломати. Контрамерките на Кремъл ще засегнат 31 служители на посолството на САЩ в Москва и четирима от генералното консулство в Санкт Петербург, съобщи министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

По-рано Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 „служители на руското разузнаване“, които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ със семействата си. Официално те са дипломати от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско.

„Ние, разбира се, не можем да оставим подобни номера без отговор, взаимността е закон в дипломацията и международните отношения. Затова Министерство на външните работи на Русия, заедно с колеги от други ведомства, ще внесе предложение до президента на Русия за обявяването за персони нон грата на 31 сътрудници на посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург“, каза Лавров, цитиран от ТАСС и "Труд".

В добавка на това, руските власти забраняват достъпа на американски дипломатически представители до тяхна почивна станция в околностите на Москва и складова база в столицата. Ще бъде затворено и англо-американското училище в Москва, където се обучават близо 1200 деца.

Лавров подчерта, че се надява предложението на ведомството му да бъде разгледано и одобрено в спешен оперативен порядък.

Според външния министър на Русия обвиненията на Вашингтон за руска намеса в американските избори са неоснователни.

Американските мерки, обявени в четвъртък, включват и санкции срещу руските разузнавателни служби ГРУ у ФСБ, както и лица и компании, свързани с тях.

Експулсирането на дипломати обикновено води до реципрочни действия. През 2001 г. администрацията на Джордж Буш изхвърли 51 руски дипломати ги обяви за шпиони. Русия реагира, като каза на 50 американски дипломати да напуснат страната.

Коментари: 0