МРРБ обмисля рестарт на програмата за саниране, но по нови правила

Като \"пилотен проект\" близо 2000 сгради ще бъдат санирани безплатно

МРРБ обмисля рестарт на програмата за саниране, но по нови правила

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) продължава Националната програма за енергийна ефективност под формата на „пилотен проект“, а бъдещият ѝ цялостен рестарт вероятно ще е по нови прави. В етап на "пилотен проект" всички 1951 одобрени многофамилни сгради по програмара, които бяха в режим на „изчакване“ заради спирането на програмата“ ще бъдат безвъзмездно санирани. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол.

„В периода  януари - май 2020 г. МРРБ продължава водената политика в областта на енергийната ефективност за жилищните сгради в три направления - довършване на настоящия етап, разработване на следващ етап, пилотен проект за сградите със подадени заявления в срок по програмата в ББР за сключване на договори за целево финансиране“, обяви Аврамова, цитирана от „24 часа“.

По първото направление, по програмата има подписани договори за целево финансиране на 2022 сгради, към 29 май поддържаните от МРРБ регистри отчитат, че са обновени 1876 сгради, като остават - 146 броя на територията на 15 общини.

По направление две - МРРБ има готовност да стартира следващ етап на програмата, „пилотен проект“ за 1951 сгради, които имат вече подадени искания за целево финансиране. Проектите по тях ще продължат да бъдат изпълнявани при 100% безвъзмездна държавна помощ. Кога обаче ще стане санирането на тези сгради не стана ясно и министър Аврамова не се ангажира с конкретни срокове.

Последващо продължаване на програмата обаче ще се случи след отворен дебат, тъй като трябва да бъде прецезирано самоучастието на всички собственици на жилищни сгради. Припомняме, че преди няколко седмици ръководството на Камарата на строителите в България поиска на брифинг в Министерския съвет в присъствието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков програмата за енергийна ефективност на жилищните сгради да бъде възобновена, като мярка срещу икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

Коментари: 0