МВФ притиска Европа да преструктурира гръцкия дълг

Еврозоната разчита на фонда за възстановяването на задлъжнялата страна

МВФ притиска Европа да преструктурира гръцкия дълг
124 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Страните от еврозоната трябва да се съгласят на преструктуриране на гръцкия дълг, преди МВФ да отпусне пари на страната, пише в. Kathimerini, позовавайки се на високопоставен служител на фонда.

Обещанията за преразглеждане на условията по обслужването на дълга няма да бъдат достатъчни, освен ако не са придружени с конкретни мерки за намаляване на тежестта на дълговете на Гърция, смята първият зам.-управляващ директор на МВФ Дейвид Липтън.

„Искаме дълговата операция да бъде съгласувана между Гърция и кредиторите й. Преди да направим следващата стъпка, искаме да получим нещо повече от общи уверения, че въпросът ще бъде обсъден достатъчно конкретно, така че да се осигури поносимо ниво на гръцките задължения“, заявил е още Липтън.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска от МВФ нова помощна програма, която да замени тази, която ще изтече през март. Всеки нов план на фонда трябва да получи одобрението на изпълнителния борд, представляващ 188-те членове на МВФ. Липтън допълни, че точният размер на новото финансиране от фонда все още не е уточнен.

Германия и другите страни-кредиторки твърдят, че МВФ, който се грижи за държавите с платежни проблеми, трябва да изиграе финансова и техническа роля в укрепването на гръцката икономика и възстановяването на достъпа на Гърция до финансовите пазари.

Именно затова, участието на фонда е главна цел на страните от еврозоната, с надеждата третият спасителен пакет на Гърция трайно да стабилизира икономиката й.     

Подкрепи Economic.bg