МВФ призова арабските държави да намалят разходите

Енергийните субсидии са извънредно големи - средно 4.5% от БВП при износителите на петрол и 3% при вносителите

МВФ призова арабските държави да намалят разходите
Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова арабските държави да ограничат държавните разходи, за да имат устойчив растеж и да създават работни места, предаде Франс прес. Лагард каза това в Дубай на редовна годишна среща на върха, посветена на управлението.

Тя приветства реформите, въведени от някои арабски страни, но припомни, че остава да се направи още много, за да се преодолеят икономическите и социални проблеми.

През последните години почти всичките 21 арабски страни отчитат бюджетен дефицит и икономиките им нараснаха средно с 1.9% през 2017 г., което е наполовина на световния растеж.

„Държавните разходи остават високи най-вече в страните от Съвета за сътрудничество в Залива (ССЗ), където надвишават 55% от брутния вътрешен продукт (БВП)“, подчерта Лагард. По думите ѝ реформата трябва да се съсредоточи върху съкращаване на твърде високите разходи, свързани със субсидиите и заплатите, а също и да се засили ефективността в здравеопазването, образованието и държавните инвестиции.

Лагард посочи още, че енергийните субсидии са извънредно големи - средно 4.5% от БВП при износителите на петрол и 3% от БВП при вносителите, въпреки че шестте страни от ССЗ и други арабски страни са намалили енергийните си субсидии през последните години.
Коментари: 0