Мъск изпревари Бил Гейтс и вече е вторият най-богат човек в света

Напредването му в класацията на Bloomberg за богатство се дължи главно на Tesla, чиято пазарна стойност се доближава до 500 млрд. долара

Мъск изпревари Бил Гейтс и вече е вторият най-богат човек в света

Снимка: БТА

Шеметните постижения на Илон Мъск през тази година продължават, след като съоснователят на Tesla Inc. измести Бил Гейтс и стана вторият най-богат човек в света в класацията на Bloomberg.

Нетната стойност на активите на 49-годишния предприемач нарасна със 7.2 млрд. долара само за ден до 127.9 млрд. долара, движена от поредния скок в цената на акциите на Tesla. Мъск добави 100.3 млрд. долара към богатството си тази година, най-много от всеки друг в индекса на милиардерите на Bloomberg, където са класирани 500-те най-богати хора в света. Той стартира годината на 35-то място.

Напредването му в класацията се дължи главно на Tesla, чиято пазарна стойност се доближава до 500 млрд. долара. Около три четвърти от активите му са в акции на компанията му за производство на електромобили, а останалите основно в другите му компании, като Space Exploration Technologies (SpaceX).

Tesla затвори с 6.5% по-високо до 5221.85 долара. Преди година книжата на компанията струваха около 67 долара.

Гейтс, чието богатство понастоящем се оценява на 127.7 млрд. долара, е дарил милиарди за благотворителност, включително 27 млрд. долара на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Съоснователят на Amazon Джеф Безос остава на върха в списъка с нетна стойност на богатството си от 182 млрд. долара.

Коментари: 0