Още 10 компании ще бъдат включени в DAX

Очевидният ремонт на германския борсов индекс идва след скандала с Wirecard

Още 10 компании ще бъдат включени в DAX

Снимка: Unsplash

Един от водещите световни пазарни индекси – германският DAX, се разраства, обяви германският борсов оператор Deutsche Borse. В бъдеще бенчмаркът ще се разшири до 40 компании от сегашните 30, но с по-строги критерии за членство, обяснява Reuters.

За сметка на това индексът MDAX на компаниите с по-малка капитализация ще бъде намален до 50 от сегашните 60 компании в него. Очевидно ремонтът на индекса идва след скандала с германската Wirecard и бележи най-голямото разклащане в историята му.

От основаването си през 1988 г. DAX е отговорът на Германия на индустриалният индекс Dow Jones в Ню Йорк и FTSE в Лондон, като 30 компании формират корпоративния елит в една от най-големите икономики в света. Оттогава повечето от основателите на индекса отпаднаха.

Най-скорошното напускане беше на платежната компания Wirecard, която подаде молба за влизане в процедура по несъстоятелност само две години след присъединяването си към DAX. Платежната компания дължи на кредиторите милиарди в това, което Ernst&Young определи като сложна глобална измама.

Разширяването на индекса сега ще го диверсифицира. Предложението за увеличението на броя беше прокарано от изпълнителния директор на Deutsche Boerse Теодор Ваймер и беше изправено пред противопоставяне от страна на някои инвеститори.

Разширяването ще се осъществи през третото тримесечие на 2021 г., каза Deutsche Boerse.

Коментари: 0