Англия намалява карантината на 5 дни за всички пристигащи

След изтичане на петте дни хората ще трябва да си направят тест за коронавирус

Англия намалява карантината на 5 дни за всички пристигащи

Снимка: Unsplash

От 15 декември Англия въвежда нови правила за карантиниране. Всички, които пристигат в страната от високорискови държави, ще бъдат поставяни под 5-дневна карантина вместо 14 дни, както беше досега. След изтичане на карантината хората ще трябва да си направят тест за коронавирус и ако той е отрицателен, те вече не трябва да са изолирани.

От туристическата индустрия и авиокомпаниите от месеци настояват за въвеждането на подобна схема, тъй като правилото за 14 дни карантина плаши много хора и те се отказват от ваканциите си.

Този ход ще даде глътка въздух за бранша и се надяваме да започнат да резервират повече международни пътувания“, заявиха от правителството, цитирани от Reuters.

Новата схема ще бъде прилагана за всички пътници, пристигащи от високорискови държави. Схемата предвижда хората, които идват в Англия със самолет, ферибот или влак - да заявят тест в частен здравен център от списък, одобрен от правителството. Те трябва и да платят за изследването си. Изискването за 14-дневна карантина остава за тези, които откажат да бъдат проверени.

„С това съобщение вече има светлина в края на тунела не само за превозвачите и авиацията в Обединеното кралство, но и за потребителите, които искат да пътуват по Коледа и след това“, каза Тим Олдерсладе, главен изпълнителен директор на Airlines UK.

British Airways също заяви, че новата схема е „значителна стъпка в правилната посока“.

Коментари: 0