Българската Paynetics купува бизнеса на Wirecard в Обединеното кралство

Германският платежен оператор влезе в процедура по несъстоятелност след безпрецедентен скандал в Германия

Българската Paynetics купува бизнеса на Wirecard в Обединеното кралство

Снимка: Flickr/Victoria Huber

5556 ~ 2 мин. четене

Българската финтех компания Paynetics е придобила портфолиото от корпоративни разплащателни карти на германската Wirecard във Великобритания и Ирландия. В съобщението се посочва, че това се случва чрез дъщерното ѝ дружество в Обединеното кралство.

Припомняме, че през юни платежният оператор Wirecard AG влезе в процедура по несъстоятелност след скандал с вече бившия ѝ изпълнителен директор Маркус Браун. Под неговото управление от сметките на компанията изчезнаха 1.9 млрд. евро. Самият Браун беше арестуван с обвинението, че е организирал мащабната схема за източване на компанията.

„Сделката ще позволи на Paynetics да работи с корпоративни клиенти, които преди това са разчитали на Wirecard за издаване на карти и услуги за разплащане“, се казва в изявление на българската компания за електронни пари.

Като част от придобиването тя ще осигури на новите си клиенти бърз, сигурен и безпроблемен преход, заедно със стратегическа продуктова карта за бъдещото развитие на тези програми, които заради проблемите на Wirecard бяха изправени пред перспективата за прекратяване.

„Това е водеща сделка за Paynetics и крайъгълен камък за нас по отношение на експанзията ни на пазарите във Великобритания и Европа. Но това е и промяна на играта за новите ни клиенти, които вече са в сигурни ръце и имат сигурна и ясна пътна карта за своя бизнес“, каза Валери Вълчев, съосновател на българската компания.

Той също така заяви, че Майк Пеплоу е назначен за главен изпълнителен директор на бизнеса във Великобритания.

„Чрез това придобиване ние не само доказахме нашата технологична компетентност и доверието на индустрията в нашето предложение, но също така, че нашите продукти и услуги са подходящи за целите на големи корпоративни организации“, отбелязва Пеплоу в изявлението си.

По-рано тази година Paynetics набра 2.5 млн. евро в рамките на кръг за финансиране, воден от Българо-американска кредитна банка (БАКБ) и фонда за рисков капитал New Vision 3, припомня SeeNews. Финтех компанията планира да инвестира парите в разширяване на европейския си бизнес за издаване и приемане на платежни карти, управление на платежни сметки и технологични решения за електронни портфейли.

Базираната в София Paynetics е регулирана институция за електронни пари, паспортизирана да предоставя услугите си в ЕС и Великобритания. Тя е пионер при иновативните и изчерпателни решения за плащане, при придобиването и издаването на карти, управление на сметки, банкови преводи и електронни портфейли, според информацията, публикувана на уебсайта на дружеството.

Подкрепи Economic.bg