Мъск показа чипираната маймуна, играеща видеоигра чрез телепатия

Компанията Neuralink на милиардера цели в бъдеще да предложи технологията за мозъчно имплантиране на хора

Мъск показа чипираната маймуна, играеща видеоигра чрез телепатия
1 Видео

Снимка: БТА

Автор: Economic.bg

Neuralink, една от компаниите на Илон Мъск, показа обещаното видео на чипирана маймуна, която благодарение на импланта в мозъка си се е научила да играе видеоигри. На него се вижда още как макакът на име Пейджър успява да контролира компютъра само с мисловна дейност. 

Мъск и преди се е хвалел с тестовете върху маймуни, които извършва Neuralink, но това е първият път, в който компанията показва резултати наяве. Любопитните кадри дават, след като през август 2020 г. бе направена демонстрация на живо на технологията, имплантирана в мозъка на прасето Гертруда. По-рано тази година пък бе съобщено за по-ключовия пробив – а именно това, че Пейджър се е научил да играе на компютър благодарение на добавения чип.

Във видеото, което Мъск сподели в Twitter, се вижда как на маймуната е даден джойстик, с който може да премества курсора на цветен квадрат. Когато направи това успешно, получава малко бананово смути.

Докато Пейджър използва джойстика, чипът на Neuralink записва мозъчната му активност и го изпраща обратно на компютър за анализ, който да се установи какво се случва с невроните му, когато движи ръката си. След калибриране на машината, обясняват от компанията, джойстикът се изключва, но маймуната продължава да контролира играта единствено чрез сигналите от мозъка, които се предават от чиповете на Neuralink.

Маймуната буквално играе видеоигра телепатично, използвайки мозъчен чип“, написа Мъск в Twitter

Теоретично същата технология би могла да се използва, за да даде на хората контрол върху синтетични крайници например. В туит от вчера Мъск каза, че първият продукт на Neuralink ще е насочен към потребители с парализа, на които благодарение на въпросния чип ще могат да контролират смартфон. 

Коментари: 0