На 89 години почина Збигнев Бжежински

Новината съобщи снощи дъщеря му в социалните мрежи

На 89 години почина Збигнев Бжежински
1804 ~ 1 мин. четене

Збигнев Бжежински, съветник за националната сигурност на президента Джими Картър, почина на 89 години. Съобщението за смъртта му направи в социалните медии снощи дъщеря му Мика Бжежински, предадоха световните агенции.

Бжежински спомогна за събарянето на икономическите бариери между Съветския съюз, Китай и Запада. От 1977 до 1981 г. Бжежински работи като държавен съветник по сигурността на американския президент Джими Картър, където е известен със своята неотстъпчива политика спрямо СССР. През последните години Бжежински участваше в усилията за приобщаване на бившите съветски републики към НАТО.

Автор на десетки книги и публикации, носител на многобройни отличия и награди, сред които и българският орден „Стара планина“, който му бе връчен през 2001 г. от президента Петър Стоянов.

През 2009 г. пред чешката телевизия ЧТК заявява: „Източноевропейците да престанат да се държат като малки деца и да започнат да решават проблемите си сами, а не да пътуват до САЩ, за да се оплакват от руската агресия например ... Москва се опитва да възстанови влиянието си в Източна Европа ... не трябва да се драматизират нещата, а да си дадете сметка, че щом има такъв проблем, отговорността за неговото решаване е на самите източноевропейци.“

Бжежински  помогна на президента Картър и за сближаването между лидерите на Египет и Израел Ануар Садат и Менахем Бегин, довело до споразуменията от Кемп Дейвид. Но годините на президента Картър бяха белязани също от кризата със заложниците в Иран, която стана символ на провалите на неговата администрация.

Подкрепи Economic.bg