На остров Гуам не се страхуват от заплахите на Северна Корея

Силите в региона са подготвени за всякакъв вид заплахи, твърдят високопоставени лица на острова

На остров Гуам не се страхуват от заплахите на Северна Корея

Територията на САЩ, включително и тихоокеанският остров Гуам, е в безопасност. Губернаторът на острова Еди Калво заяви по повод заплахите на Северна Корея за нападение с балистична ракета, че няма заплаха и силите в региона са в готовност и са подготвени за "всякакъв вид заплахи", предадоха световните медии. 


По думите му към този момент заплаха от КНДР няма, а за да се гарантира сигурността на островите той поддържал постоянна връзка с командващия силите на САЩ в региона котрагенерал Шошана Чатфийлд. 
Коментар по темата даде и конгресменът от Гуам Мадлин Бордало, който обясни, че Пентагонът е уверил, че няма заплаха от Северна Корея към момента.

Конгресменът разкритикува и действията на американския президент Доналд Тръмп и заплахите му, че "невиждан огън и ярост чака Северна Корея, ако не спре със заплахите към САЩ". 

Бордало призова държавния глава на САЩ да работи съвместно с международната общност, за да може в най-скоро време напрежението между двете държави да бъде потушено. 

В отговор на заплахите на Тръмп, севернокрейската държавна информационна агенция пусна съобщение, в което заплашва САЩ с ракетен удар на остров Гуам. В текста се посочва, че "КНДР изучава внимателно оперативен план за произвеждането на обгръщащ огън по райони около Гуан, използвайки стратегически балистични ракети със среден до далечен обсег Hwasong-12".
Коментари: 0