6 начина да подобрите интелигентността си

Проучванията показват, че IQ-то може лесно да бъде подобрявано

6 начина да подобрите интелигентността си
1944 ~ 3 мин. четене
Автор: Кезим Медев

В продължение на години учените търсят различни начини за подобряване на нашата интелигентност - от приемането на рибено масло, до играенето на най-новите видео игри, споделя CNN.

Те не са сигурни  дали тези техники са наистина ефективни в подобряването на интелигентността, но проучванията показват, че нашето IQ може да се повиши - така че, защо да не го пробваме?

Ето няколко предложения за увеличаване на силата и възможностите на мозъка ни:


1. Научете се да свирите на инструмент

При проучване на по-възрастни хора е открито, че тези, които редовно се отдават на нови хобита - като фотография, плетене и др., постигат по-добри резултати в тестове на паметта, след три месеца в сравнение с тези, които живеят без допълнителни дейности. Но за хората от всяка възраст, които искат да опитат нещо ново, изучаването на музикален инструмент може да се окаже ключът към повишаване на активността на ума им.

Има изследвания, които показват, че изучаването на музикален инструмент е  процес свързан с подобряване на интелектуалните способности. Наблюденията над  музиканти, всъщност отдавна показват, че те са по-умни, отколкото хората, които не се занимават с музика.

Така че, може би е време да превърнете вашата рок мечта в реалност?


2. Яжте подходяща храна


Колкото „по-разумно“ се храните, толкова по-умен ще станете, особено с напредването на възрастта. Доказателства за най-полезните храни обаче остават ограничени.

Последните изследвания, публикувани в списание Neurology, установяват, че подобряване на качеството на хранителните ви навици, е важен фактор за намаляването на риска от загуба на памет и влошаване на мисловните способности. Други изследвания показват, че средиземноморската храна, богата на антиоксиданти, може да свърши страхотна работа в подобряването на ума. Авокадото също е една от храните, която може да защитава и увеличава мозъчните способности.  


3. Насладете се на съня си

От седем до девет часа сън на нощ са оптимални за повечето от нас, за да се чувстваме както трябва. Мозъкът ни прави нови неврони по време на сън. Това помага нашата нервна система да функционира правилно и следователно мозъците ни да работят по-добре.

Липсата на сън поврежда нервните клетки и намалява цялостното функциониране на мозъка. Влошава се също визуалната памет и способността за пресмятане.


4. Бъдете активни

Една добра тренировка не само изгражда мускулите, тя също така и подобрява ума ни. Препоръчват се редовни упражнения, тъй като е доказано, че те намаляват риска от влошаване на познавателните ни способности. Изследователи от Станфордския университет са установили, че дори само една разходка може да повиши нашата креативност.

Независимо дали сте млади или стари, да се измъкнете извън дома и работата и просто да походите е чудесен начин за подобряването на сърдечната честота, което увеличава притока на кръв към мозъка и тялото. Една добра тренировка може да ни направи психически остри, тъй като намалява рисковете от високо кръвно налягане, диабет и висок холестерол.


5. Избягвайте стреса


Хората крещят, задръстванията са навсякъде, сроковете ви притискат ... може би познавате тези сценарии? Всяка ситуация, която е много стресираща, може сериозно да повлияе на психическото ни здраве. Ключът за решаването на проблема е в съсредоточаването върху една задача и блокирането на всичко, което ни разсейва .

Едно скорошно проучване установи, че различни когнитивни нарушения, като например болестта на Алцхаймер или шизофрения, се влошават при излагане на стрес. Мозъкът не може да се развива, когато е поставен под напрежение, както при силни и дразнещи звуци, спорове и конфликти.

Ако човек може да намери мир и спокойствие, мозъкът му определено ще работи по-добре.


6. Заобикалящата ни среда

Проучвания показват, че общото IQ на населението се е увеличило с течение на времето. Сега ние сме много по-умни от нашите предци от преди сто години. Последните изследвания установиха, че в продължение на десетилетия, нашите IQ резултати се подобряват.

Например ако се даде тест за интелигентност на хората, живеещи преди век, те ще постигнат средно по 70 точки, а средната стойност в Съединените щати днес се оценява на 98 точки. Според професор Джеймс Флин, хората сега живеят в съвсем различна среда, динамична и технически развита, в която те се научат да се справят с проблемите по много различни начини.

Подкрепи Economic.bg