Сметката за ток намалява с умните бойлери BBoil

Pro Smart разработва още интернет приложения за управление на електроуреди

Иво Мирчев:

Сметката за ток намалява с умните бойлери BBoil
4421 ~ 3 мин. четене
Автор: Лора Горовска

Иво Мирчев е главен изпълнителен директор на стартъп компанията Pro Smart и ИТ специалист. Economic.bg разговаря с него по повод разработването на умните бойлери BBoil, които се управляват чрез интернет приложение.

Pro Smart разработи умни бойлери, които се управляват чрез интернет приложение. Как ви дойде идеята за тази иновация?

Всичко започна повече на шега с идеята за автоматизация на собствените ни домове. След направените от нас проучвания се оказа, че цената, която трябва да заплатим, далеч надхвърля представите ни за полезността, която бихме получили. Решенията за пълна автоматизация на дома и в момента са скъпо удоволствие, а според нашата философия трябва да е обратното – да са достъпни за потребителите, да носят удоволствие, да са лесни за използване и да пестят енергия.

Решихме, че нашето решение за умен бойлер, който се управлява чрез интернет приложение не трябва да надвишава цената 99 лв. за крайния потребител. Повече от година търсихме технологично решение, с което да достигнем до такава сума, без никакви компромиси в качеството.

Как протече разработката на приложението?

Разработката продължи над година, като работехме в свободното си време, възлагахме определени дейности на външни специалисти. Едва в края на 2015 г. направихме първата серия от 100 устройства, готови за пазара. Тъй като технологичният сектор е изключително динамичен, ни се наложи няколко пъти да сменим ключови компоненти, докато постигнем желания ритъм. Разработката на нещо подобно, обединяването на екип от 12 ИТ специалисти, се оказа сериозно предизвикателство за нас.

Какви са най-големите ползи от умните бойлери?

Най-голямата полза се отразява в месечната сметка за ток. Всички мислим, че включвайки бойлера на нощна енергия, пестим. Истината е малко по-различна. Това се отнася само за бойлерите от много висок клас, които са със специална топлоизолация и висока ефективност. Масовите бойлери, които се използват в България, губят между 0,8-1,2 градуса на час. Загряти веднъж рано сутрин, в течение на деня, дори да не се използват, отдават топлина, която домакинството заплаща. С нашето умно решение топла вода има винаги, но тя е налична единствено към момента на използване. Това спестява много електроенергия.

Според нашите изчисления времето, за което инвестицията в подобна покупка се възвръща, е около 9-12 месеца за едно домакинство, според потреблението. Също така, имате достъп до уредите, които искате да контролирате, през компютър, лаптоп, смартфон, таблет. Това е лесно, удобно, сигурно и много комфортно.

Трудна ли е реализацията на подобни идеи в България?

Не, напротив. В България има много талантливи млади хора, а бизнес средата е на задоволително ниво. За съжаление, пазарът е малък и не позволява бързо реализиране на всички идеи локално. Въпреки това, днес България е атрактивно място за развитие на стартиращи IT проекти.

Какви пречки срещнахте при създаването на BBoil?

Пречките бяха основно технологични, тъй като разработвахме уникален продукт. Това ни забави, но и донесе огромно удоволствие от постигнатото.

Какъв ресурс вложихте?

Отделихме хиляди часове и инвестиция от около 50 000 лв., но основната трудност бе в стиковането на екипите.

Как виждате реализацията на приложението в бъдеще?

Първоначалната ни идея бе да управляваме бойлери, но след първите тестове установихме, че с малки промени можем да контролираме много други уреди. В крайна сметка изменихме платформата изцяло, за да можем да управляваме почти всички уреди в дома. Вярваме, че 2016 г. ще бъде показателна за това в каква посока ще продължим. Платформата ни е гъвкава и подходяща за управление както на единичен бойлер, така и на система от осветителни тела или групи от уреди в жилищни и промишлени сгради. Смятаме да продължим в тази насока.

Смятате ли да се обърнете към външни пазари?

Да, вече сме в контакт с една турска компания. Имаме предварителни разговори в Испания и Италия. Все още е рано за експанзия в чужбина, като проблемите са предимно организационни и породени от принципа ни на самофинансиране, който затруднява качествения скок.

Планирате ли разработването на приложения и за други електроуреди?

В момента разработваме устройство за управление на климатици. Планираме и разработка за мониторинг на замърсеността в отдалечени райони, който ще се осъществява в реално време. Имаме много идеи, но внимателно анализираме коя ще бъде възприета най-бързо от хората. Това е и нашата философия – технологията да служи на хората.

Подкрепи Economic.bg