Над 40 хил. души излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални (снимки)

Задържана от полицията бе съпругата на Навални

Над 40 хил. души излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални (снимки) 9 Снимки

Снимка: БТА

Най-малко 40 хил. души излязоха по улиците на Москва в подкрепа на задържания от властите опозиционер Алексей Навални. Над 3000 от тях бяха задържани от полицията, която в крайна сметка използва сила, за да разпръсне протестиращите, предава Reuters.

Навални призова своите привърженици да излязат на улицата, след като бе арестуван миналия уикенд при завръщането си от Германия в Русия – за първи път, след като бе отровен през лятото на 2020 г. и транспортиран за лечение в Берлин.

Властите предупредиха хората да стоят настрана от демонстрациите в събота, като заявиха, че рискуват да се заразят с COVID-19, както и евентуален затвор за присъствие на неразрешено събитие. Въпреки това десетки хиляди души излязоха по улиците, някои от тях при екстремно ниски температури -  Якутск активистите излязоха при минус 48 градуса, а в Екатеринбург - при минус 30.

Акциите в Москва и Санкт Петербург продължиха до вечерните часове. Съобщава се за технически проблеми с предаването на телевизионен и радиосигнал. В някои райони на Москва е бил изключен мобилният интернет.

Протестиращите издигнаха лозунги за свобода, както и за оставката на президента на страната Владимир Путин.

Задържана по време на протеста бе и съпругата на Навални - Юлия, като малко по-късно бе освободена.

Леонид Волков, съюзник на Навални, призова хората за нов протест следващия уикенд.

44-годишният Алексей Навални бе задържан на летище Шереметиево в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок.

Междувременно бе съобщено, че външните министри на ЕС в понеделник ще обсъдят нови санкции срещу Русия заради нарушаването на правата на Навални и арестите на политически противници на властта.

Коментари: 0