Надеждите за рестарт на икономиката повишиха акциите

Цената на златото се понижи, тъй като инвеститорите показаха апетит за по-рискови активи

Надеждите за рестарт на икономиката повишиха акциите

Снимка: Unsplashed

388 ~ 3 мин. четене

Акциите се повишиха в понеделник, след като вниманието на инвеститорите беше насочено към възможността за възобновяване на икономиката. Ню Йорк и Италия, наред с други, очертаха стъпки за възобновяване на икономиките си. Губернаторът на Ню Йорк очерта поетапно възобновяване на щата през втората половина на май, като първите бизнеси, които ще отворят врати, ще бъдат тези в сферата на строителството и производството. Щатите Аляска, Джорджия, Южна Каролина, Тенеси и Тексас започват да позволяват на ресторанти и други заведения да обслужват клиенти.

Dow Jones прибави 358 пункта, или 1.5%, към стойността, си до ниво от 24 133, което беше първото затваряне на индекса над 24 000 от 17 април насам, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". S&P 500 от своя страна отскочи с 1.5% и приключи сесията на 2 878 пункта. Повишенията от понеделник поставят S&P 500 на път да постави най-големият си едномесечен ръст от 1987 г. насам, като от началото на месеца индексът се е покачи с 11.4%. Акциите, които биха спечелили най-много от отварянето на икономиката, водеха поведоха индексите нагоре. Carnival се покачи с над 8%, докато Gap и Kohl нараснаха със съответно 13% и 20%.

Европейските пазари затвориха в понеделник по-високо. Инвеститорите реагираха на информацията относно стартирането на някои икономики. Също така вниманието им е насочено към срещата на ЕЦБ, която ще се състои в четвъртък и решенията, които ще бъдат взети. Немският индекс DAX се повиши с над 3% до ниво от 10 659, докато FTSE скочи с над 1.6%.

Цените на петрола се плъзнаха с близо 25%, поради опасенията, че складовете в световен мащаб скоро ще бъдат запълнени. Пандемията продължава да оказва натиск върху търсенето.

Златото се понижи в понеделник, след като новините за отварянето на някои икономики повиши апетита на инвеститорите за по-рискови инвестиции.

Акцентите днес

Потребителско доверие - САЩ

Потребителското доверие е водещ показател за състоянието на икономиката, тъй като може да прогнозира потребителските разходи, които играят основна роля в цялостната активност. По-високото от очакваното четене се приемат като положително за USD.

Инструменти на фокус

Bayer AG – Дневна

След масовите разпродажби около пандемията, компанията образува възходящ трендови канал. В началото на седмицата Bayer AG публикува финансовите си резултати за първото тримесечие на 2020, които се оказаха по-добри от очакванията на анализаторите. В резултат на това акциите започнаха сесията с положителен гап, като цената успя да достигне 100 периодната експоненциална средна.

USD/CAD – 8 часова

Валутната двойка се повиши с 10% от началото на март. Последва корекция на пазара, която беше ограничена до зоната на подкрепа образувана около 1.4000. В момента цената се намира в близост до 100 периодната експоненциална средна, която многократно се явява като ниво на подкрепа.

XAG/USD – Дневна

Среброто претърпя огромни разпродажби от февруари до средата на март. Те бяха обвързани с покриването на маржин изискванията на инвеститорите в други финансови инструменти. Ценният метал успя да покрие част от натрупаните загуби, като срещна ниво на съпротива от 50 периодната експоненциална средна, която се намира между двете нива на Фибоначи от 0.5% и 0.61%.

Germany Tech 30 – Дневна

Немският индекс претърпя огромни загуби около пандемията. Низходящото движение беше ограничено до нивото на Фибоначи от 36%, след което настъпи корекция на пазара. Индексът успешно проби 200 EMA, като през последната сесия отчете ръст от около 1%.  Инвеститорите тясно ще следят решенията, които ще бъдат взети от ЕЦБ тази седмица.

Подкрепи Economic.bg