Печалбата на BP падна със 67% след историческия срив на петрола

Акциите на компанията са загубили приблизително 35% от началото на годината

Печалбата на BP падна със 67% след историческия срив на петрола

Снимка: BP

300 ~ 1 мин. четене
Енергийният гигант BP отчете днес значителен спад на нетната печалба през първото тримесечие, тъй като цените на петрола продължават да потъват на фона на засилващите се опасения относно коронавирусната криза и намаляването на капацитета за съхранение.

Базираната във Великобритания компания за нефт и газ отчете основна печалба за първото тримесечие от 800 милиона долара, на фона на 2.4 милиарда долара през първото тримесечие на 2019 г., което отразява спад от 67%.

Анализаторите очакваха печалбата за първото тримесечие да достигне 987 милиона долара, съобщава CNBC.

„Добро тримесечие, но несъмнено, много брутална обстановка“, каза изпълнителният директор на BP Бернар Луни пред CNBC днес.

Резултатите на BP идват малко след историческия спад в цените на петрола. Миналата седмица фючърсите за май на американския суров петрол паднаха под нулата, търгувайки се на отрицателна територия за първи път в историята. Обемът на търговията беше слаб, тъй като беше в деня преди датата на изтичане на договора, но въпреки това движението на отрицателна територия беше безпрецедентно. Намалението под нулата дойде след като WTI фючърсите носеха над $60 за барел в началото на годината. 

Драматичният спад в търсенето в резултат на избухването на коронавируса обаче доведе до намаляване на цените на петрола.

Акциите на BP са загубили приблизително 35% от началото на годината.
Подкрепи Economic.bg