Полша заплаши Русия със запор на активите на „Северен поток 2“

Причината е, че \"Газпром\" не изпълнява условията по спечелен арбитраж с PGNiG

Полша заплаши Русия със запор на активите на „Северен поток 2“
1344 ~ 2 мин. четене

Варшава иска да наложи запор на активите на газопровода „Северен поток 2“, ако полската компания PGNiG не получи средствата си от „Газпром“ по арбитражното дело в Стокхолм, което тя спечели наскоро. Това заяви полският заместник-министър на държавните активи Януш Ковалски в интервю за Wprost.

В края на март PGNiG обяви, че е спечелила делото срещу „Газпром“ в Стокхолм съгласно договор и руската компания дължи около 1.43 млрд. долара на полската. От „Газпромекспорт“ обаче съобщиха, че все още обмислят арбитражното решение и засега смятат за преждевременно да се оценява размерът на бъдещите плащания, пише "Риа Новости".

Ковалски смята, че Варшава разполага с „правни инструменти“ за възстановяване на тези средства от „Газпром“.

"На първо място е необходимо да се запорират акциите на компаниите „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Това от своя страна може да забави процеса по изграждане на втората тръба на този газопровод. В същото време страната трябва да се откаже от каквито и да е възможни отстъпки в полза на „Газпром“ по отношение на сумата, която трябва да бъде изплатена след решението на арбитража.

По-рано PGNiG обвини "Газпром" в неспазване на изискванията на Стокхолмския арбитраж и заплаши да обжалва пред Европейската комисия.

Договорът от Ямал от 1996 г. предвижда доставка за Полша до десет милиарда кубически метра руски газ годишно. Договорът е валиден до 2022 година. През 2012 г. цената на газа за Полша по този договор беше намалена с 10%. През 2015 г. PGNiG заведе дело в Арбитражния съд в Стокхолм за поредното намаление на стойността, позовавайки се на факта, че цената не съответства на състоянието на пазара.

„Газпром“ обаче отказа да изпълни решението на Стокхолмския арбитраж за намаляване на цените на руския газ за Полша.

Подкрепи Economic.bg