Най-добрите частни острови в Гърция, които можете да купите

По-голямата част от тях са необитаеми

Най-добрите частни острови в Гърция, които можете да купите

Снимка: Уикипедия

5390 ~ 2 мин. четене

Не е необходимо да бъдете милиардер, за да си купите един от десетките малки острови в Гърция, заобиколени от синьото Егейско или Йонийско море, пише изданието greece.greekreporter.com. От началото на финансовата криза в южната ни съседка много малки острови са на пазара. Собствениците им, част от които са ги наследили, вероятно ги продават заради високите такси за поддръжка и данъци, отбелязва изданието.

Гръцките острови са разнообразни. Общият им брой е над 6000, но едва 227 са населени, като 140 са частна собственост. По-голямата част от гръцките острови са необитаеми. Те са класирани като острови "с ограничения" или острови "без ограничения". Частните острови с ограничения попадат под специално законодателство.

За да се изгради на тези острови вила, къща или каквато и да била постройка, е необходимо специално разрешение от държавата. В крайни случаи това може да изиска приемането на нов закон в гръцкия парламент. Частните острови без ограничения са много по-благоприятни за купувачите.

Патроклос

Островът се намира точно срещу носа, на който е разположен храмът на Посейдон (на морския вход към Атина). Патроклос от години е желан от инвеститорите. Островът разполага 5050 маслинови дръвчета, както и с борови дървета и гъста растителност. Около 150 кози пасат на острова. Северната част обхваща около 275 акра обработваема земя, а останалата част е скалиста.

Свети Тома

Разположен в залива Сароникос, Свети Тома се намира на 20 минути от Коринт и на 45 минути от Атина по вода. Островът е идеален за луксозна ваканционна къща, която да обитава през цялото лято.

Вувалос 

Скалист остров, разположен в залива Амвракикос в северната част на Гърция. Вувалос (Vouvalos) е зелен остров с красиви плажове. Заради необичайната си форма островът включва няколко естествени пристанища и живописна лагуна в центъра.

Стронгили

Стронгили е необитаем скалист остров на запад от Патмос, в източната част на Средиземно море. През 2014 г. се говореше, че холивудската звезда Джони Деп е искал да купи острова.

Като Антикери

Като Антикери е голям частен остров, разположен в Цикладите, близо до Аморгос. Той е подходящ за по-голямо строителство, а теренът му е плосък. Островът има две пристанища, електричество, телефонни връзки, две къщи и една малка църква.

Петалас

Петалас принадлежи към по-голямата група Йонийски острови. На него има около 4000 маслинови дръвчета и много храсти. Теренът на острова предимно е червена скалиста почва.

Кардиотиса

Кардиотиса с площ 1,1 кв. км. се намира в сърцето на Цикладите, между остров Фолегандрос и остров Сикинос. През цялата година има ежедневен транспорт до пристанището на Пирея и съседните острови.

Свети Атанасиос

Този очарователен остров се намира в Коринтския залив на 1,5 км от град Итеа и близо до Делфи. На острова има маслинови и борови дръвчета и малък пясъчен плаж по северозападния бряг.

Омфори

Този частично развит остров в Йонийско море има само една фунцкионираща сграда - красив малък параклис. Има разрешение за изграждане на други сгради на 20% от площта на острова.

Има десетки сайтове за недвижими имоти, които предлагат частни гръцки острови за продажба. В материала е използвана информация от следните сайтове: www.privateislandsonline.com и www.vladi-private-islands.de.

Подкрепи Economic.bg