Най-новият модел на Huawei останa без приложенията на Google

Потребители използваха нелегално приложение за заобиколяне на щатската забрана, но то бе открито и спряно

Най-новият модел на Huawei останa без приложенията на Google

Снимка: Wikipedia

Най-новият модел на Huawei - Mate 30 Pro, загуби правото да инсталира приложения на Google, съобщава Reuters. Това е първият телефон на китайския технологичен гигант, който излезе на пазара след поставянето на компанията в "черния" списък на Доналд Тръмп.

Американският президент набеди фирмата, че подготвя конспиративен план срещу сигурността на САЩ и забрани на всички местни компании да работят с нея и да и предоставят технологии и услуги.

Според доклад на изследователя по сигурността Джон Ву, публикуван в блога му, някои потребители на най-новия модел на Huawei все пак са успели да инсталират приложения на Google въпреки забраната от страна на САЩ. Трикът, който използвали потребителите, се наричал LZPlay - приложение, което успявало да заобиколи забраната. То се появи светкавично на пазара след излизането на най-новия модел на китайската компания. Веднага след публикацията на Джон Ву обаче то беше спряно.

Основният заподозрян за неговото изчезване е Google. Само тази компания е в състояние да извърши тази промяна чрез своята проверка за злоупотреба със SafetyNet, се казва още в доклада на Ву.

* "Серията смартфони на Huawei Mate 30 няма предварително инсталиран GMS (Google Mobile Services) и Huawei няма нищо общо с www.lzplay.net", отбелязват от Huawei в свое становище по темата, изпратено до Economic.bg. 

*Статията е редактирана в 12:58 ч. на 3.10.2019 г.
Коментари: 0