Най-подходящото място в самолет, за да избегнем коронавируса

Седящите на тези места имат по-малко контакти с останалите пътници

Най-подходящото място в самолет, за да избегнем коронавируса

Снимка: Unsplash

Тъй като коронавирусът продължава да се разпространява и правителствата по света се опитват да организират масови евакуации на своите граждани от Китай, пътниците могат да се притесняват да пътуват със самолет с хора, които потенциално биха могли да бъдат заразени.

Няма ваксина или лекарство за новия респираторен вирус, но последните изследвания сочат, че тези, които седят на седалката до прозореца на самолета, е най-малко вероятно да влязат в контакт с инфекциозното заболяване, пише "Индипендънт".

В проучване от 2018 г., проследяващо „поведението, движенията и предаването на респираторни заболявания по време на трансконтиненталните полети на авиокомпании“, изследователски екип, ръководен от университета Емори в Атланта, установи, че пътниците на седалките до прозорци са имали далеч по-малко контакти с други пътници, отколкото хората на други места в самолета.

Това важи и дори като се вземе предвид фактът, че пътниците не са неподвижни, а се движат из кабината по време на полет.

Седящите до прозорците са по-малко склонни да станат от мястото си, като едва 43 на сто се движат из самолета, в сравнение с 80 на сто от хората на седалки до пътеката, което означава, че е по-малко вероятно да влязат в контакт с носители на вируси.

Пътниците на седалки до прозорец средно са имали 12 контакта, много по-ниско от седящите на средна седалка (58) и от тези на седалки до пътека (64).

Една от диаграмите на изследването показва вероятността пътниците да влязат в контакт с един определен инфекциозен пътник в зависимост от мястото, където седят. Освен тези, които седят на същия ред с пациента, всички пътници на местата до прозорец имат 5 процента шанс или по-малко да влязат в контакт. Повечето имат вероятност 0-1 на сто, далеч по-ниска от седящите на средна седалка или до пътеката.

Изследването обаче подчертава, че рискът от предаване на зараза е сравнително нисък при полет. Вероятността да бъдете заразени от носител на вируса пада до 0-1 на сто за огромното мнозинство от всички пътници, с изключение на тези, които седят на същия ред или през пътеката.

Това се променя драстично, ако стюардесата е болна, а не пътник, тъй като стюардесите се движат из кабината много повече и могат да прекарат по-продължително време с отделни пътници. По-голямата част от пътниците на местата до пътеката и в средата имат 4-5% шанс да се заразят, докато пътниците на седалки до прозорец отново са в най-малка опасност, като повечето имат 0-1% шанс да се заразят.

Изследването е проведено от екип, който лети на 10 полета, предимно със самолети Boeing 757, на разстояние между 3,5 и 5 часа от Атланта до пет дестинации на Западното крайбрежие на САЩ.
Коментари: 0