Най-после добри новини за германската икономика

Данните за износа показват, че страната може и да устои на търговската война и несигурността около Brexit

Най-после добри новини за германската икономика

Снимка: БТА

Германският износ е нараснал изненадващо през юли, показват данни на федералната немска статистика Destatis. Това са едни от малкото позитивни данни за водещата европейска икономика в началото на третото тримесечие, сигнализиращи, че тя все пак може да устои на част от негативното влияние на търговската война между САЩ и Китай, както и на несигурността, която поражда Brexit.

Общият износ на стоките, произведени в Германия, се е повишил през юли с 0.7% спрямо предходния месец до 115.2 млрд. евро. Новините са добри, тъй като през юни имаше спад от 0.1%, а очакванията на анализаторите бяха за повишение през юли от 0.5%. В същото време вносът се е понижил с 1.5% до 93.7 млрд. евро.

Спрямо година по-рано германският експорт нарасна с 3.8% след спад с 8% през юни, докато вносът се понижава с 0.9% след спад с 4.2% месец по-рано.

Нарастването на износа и намаляването на вноса допринесе за разширяване на търговския излишък на Германия до 20.2 млрд. евро от 18 млрд. евро през юни.

По-добрите от очакваното търговски данни и най-вече тези за експорта идват на фона на серия негативни икономически показатели, които подсилиха в последното време притесненията, че германската икономика ще се окаже в техническа рецесия през третото тримесечие (две поредния тримесечия на отрицателен растеж) след свиване на БВП през второто тримесечие с 0.1%.

Данните обаче показват, че търговската война между САЩ и Китай само косвено вреди на германския износ, тъй като експортът на Берлин в посока Пекин и Вашингтон се е представил през първата половина на годината по-добре, отколкото износът към останалите страни членки на Еврозоната.

„Това, което в момента най-много вреди германския износ, не е прякото въздействие от американско-китайския търговски конфликт, а несигурността, която се разпространи по целия свят и парализира много европейски икономики“, коментира данните Карстен Брезки, главен икономисти за Германия на банката ING, цитиран от Reuters.

По-добрите търговски данни са факт само дни преди редовното заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ) на 12 септември, на което се очаква централната банка да одобри нова серия стимулираща икономиката на Еврозоната мерки, включително и понижаване на депозитната лихва от сегашните -0.4% до ново рекордно отрицателно дъно от -0.5%.
Коментари: 0