40% срив на посетителите в Хонконг през август

Продължаващите протести се отразяват зле на туризма и търговията

40% срив на посетителите в Хонконг през август

Снимка: БТА

Посетителите на Хонконг са с 40% по-малко през август 2019 г. спрямо същия месец на миналата година, като негативната тенденция се задълбочава в сравнение с юли, когато спадът беше 5% на годишна база, предава Reuters. Новините идват на фона на продължаващите повече от три месеца протести. Антиправителствените демонстрации оказват негативно влияние върху туризма в града, търговията на дребно и хотелиерството, посочват от финансовия секретариат.

На места се наблюдава спад наполовина на заетостта в хотелите, а цените на стаите са поевтинели с 40-70%, заяви финансовият министър Пол Чан, позовавайки се на източници от индустрията. Притеснителното е, че не изглежда хоризонтът да просветва.

Пристигналите в Хонконг туристи през юли са били с 4.8% по-малко спрямо същия месец на миналата година, сочат данни на Хонконгския съвет за туризъм. Това е и първият годишен спад от януари 2018 г. и най-голямото понижение в процентно отношение от август 2016 г.

Продажбите на дребно през юли са били най-ниските от февруари 2016 г.

Според Чан социалните вълнения сериозно вредят на имиджа на Хонконг като безопасен и международен град и център за търговия, авиация и финанси.

В понеделник стотици ученици образуваха жива верига в един от кварталите на града, за да изразят подкрепа към антиправителствените вълнения, след пореден уикенд на сблъсъци с полицията. В неделя метростанциите останаха затворени заради конфронтациите.

Многократните насилствени конфликти, блокирането на пътища, подземни железници и летището пречат на хората да ходят на работа и училище. Доведоха и до отмяна и отлагане на много международни конференции и изложби.

В резултат общият износ през юли е спаднал с 5.7% на годишна база, докато стойността на реекспорта към САЩ от Китай през Хонконг намалява с 15.2% спрямо година по-рано.

Глобалната агенция за кредитен рейтинг Fitch Ratings в петък понижи дългосрочния рейтинг по подразбиране на Хонконг на „AA“ от „AA+“ и заяви, че очаква общественото недоволство да продължи.

„Погледът на Fitch е чисто спекулативен и липсва обосновка“, каза Чан.
Коментари: 0