Красимир Вълчев: Кризата с недостиг на учители се задълбочава

Пенсионират се между 4000 и 4500 учители на година, една част работят след пенсионна възраст

Красимир Вълчев: Кризата с недостиг на учители се задълбочава

Снимка: Economic.bg/Архив

Сериозен недостиг на учители има във всички направления, а през следващите десет години кризата ще се задълбочава. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в Поморие. Той обясни още, че между 4000 и 4500 учители се пенсионират у нас на година, а една част от тях продължават да работят в системата след пенсионна възраст. 

Според Вълчев за да се овладее кризата в системата, трябват два пъти повече учители. "Младите хора, които постъпват на пазара на труда, са едва две трети от тези, които навлизат в пенсионна възраст", обясни министърът, цитиран от Нова тв. 

Най-остър е недостигът на преподаватели по математика, физика, химия, природо-математически науки и учители по професионална подготовка. Традиционно има недостиг на учители по специалностите информационни технологии и английски език. 

Красимир Вълчев подчерта, че тази година не се наблюдава криза в образованието заради увеличенията на учителксите възнаграждения. Наблюдава се тенденция, че педагози, напуснали веднъж системата, се връщат обратно, каза още образователният министър. 

За да се стимулират все повече студенти да учат педагогически специалности, ще се въведат и допълнителни стипендии, коемнтира Вълчев. 
Коментари: 0