САЩ искат доминация на енергийния пазар независимо от цените на петрола

Очаква се големите петролни лидери да се срещнат до края на седмицата в Абу Даби

САЩ искат доминация на енергийния пазар независимо от цените на петрола

Снимка: Pixabay

Автор: Ирина Илиева
Съединените щати искат да постигнат енергийно господство, независимо от случващото се с цените на петрола, заяви пред CNBC зам.-министърът на енергетиката Дан Бройлет. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се опитва да повиши фючърсите на суровия петрол тази година на фона на влошаващите се перспективи за глобалния растеж и продължаващите търговски спорове между САЩ и Китай.

Бройлет повдига въпроса дали доминираната от Близкия изток група наистина има толкова голямо влияние върху световните пазари на суровина. „Нашата енергийна политика не е предназначена да влияе върху цената“, каза Дан Бройлет пред CNBC по време на Световния енергиен конгрес в Абу Даби.

„Президентът (Доналд Тръмп) има стратегия - „всичко нагоре“. Той често говори за енергийно господство и светът често пита: Какво означава това? Това просто означава, че ще произвеждаме толкова енергия, колкото можем, чиста и възможно най-изгодна“, казва Бройлет.

През последното десетилетие САЩ удвои производството на петрол до 12.3 млн. барела на ден, което ги прави най-големият производител в света. Очаква се страната да наводни пазара на петрол, оказвайки натиск върху цените в момент, в който се опитва да се справи с твърде голямото предлагане.

Международната референтна марка Брент се търгуваше за 62.12 долара за барел в понеделник сутринта, като цената се покачи с около 0.9%, докато американският лек суров петрол (WTI) се търгува на 57.17 долара, повишавайки цената с над 1.1%.

Цените на петрола се повишиха за четвърта поредна сесия в понеделник на фона на очакванията, че Саудитска Арабия ще продължи да подкрепя ръководените от ОПЕК намаления на производството при новия министър на енергетиката - принц Абдулазиз бин Салман.

За първи път за министър на енергетиката на страната е назначен член на управляващото семейство. Като „ветеран“ още от създаването на ОПЕК не се очаква принц Абдулазиз да промени нефтената политика на кралството. Той помогна за договарянето на настоящото споразумение между ОПЕК и партньорите извън организацията, с което бяха намалени световните доставки на суров петрол с 1.2 млн барела дневно, за да се балансира пазарът.

„Новият министър има много труден път пред себе си. Производството в САЩ ще продължи да нараства през 2019 и 2020 г. “, каза Бройлет.

Позовавайки се на данни от Американската администрация за енергийна информация (EIA), Бройлет заяви, че през тази година Америка е на път да изпомпва повече от 13 млн. барела на ден и вероятно ще достигне 13.5 млн. барела на ден. „Това ще окаже сериозно влияние върху ценообразуването, така че той ще има сериозна работа“, добавя Бройлет.

ОПЕК и свързаните с нея държави извън организацията, наричани понякога ОПЕК+, ще се срещнат в Абу Даби по-късно тази седмица, за да преразгледат напредъка относно стабилизирането на световните петролни пазари. Срещата вероятно ще даде решаващи указания за това доколко някои от най-мощните играчи на организацията са готови да стигнат, за да получат по-стабилни цени на петрола.

След това цялата коалиция ще се събере отново във Виена в края на годината, за да реши дали са необходими допълнителни действия през 2020 г. Очаква се ОПЕК+ да потвърди отново своя ангажимент за балансиране на пазара на срещата си на 12 септември.

Наред с Русия и други съюзни производители, ОПЕК се съгласи да намали производството с 1.2 млн. барела на ден в началото на 2019 г. Тази сделка замени предишния кръг от съкращения на производството, който започна през януари 2017 г.
Коментари: 0