Най-високият небостъргач в Европа е почти завършен

Той ще отвори врати догодина

Най-високият небостъргач в Европа е почти завършен

Снимка: Лахта Центр

Най-високата сграда в Европа е почти завършена. Издигайки се над нов комплекс на брега в Санкт Петербург, Русия, кулата на Лахта Центр (Lakhta Center) е висока 462 метра, което го прави първата "супервисока" сграда в града (с размери 300 метра или повече). Сградата е и най-северно разположеният небостъргач в света, според строителите.

87-етажна кула се извива на 90 градуса от основата до върха си, като игла за навиване. Това я прави един от най-високите в света примери за "усукан" небостъргач, разказва Си Ен Ен.

Ще има от по-ниска сграда със смесено приложение, която ще се издига на 260 метра. Над жилищните и търговски пространства ще има наблюдателна палуба и ресторант, които ще предложат спиращи дъха гледки към Финския залив от 360 метра височина на високата кула.

Центърът Лахта ще отнеме титлата за най-висока сграда в Европа от Федералната кула на Москва, завършена през 2017 г., която е с 374 метра височина. Москва също така е дом на пет от следващите шест най-високи в списъка, като единственото друго участие е Shard в Лондон, който за кратко бе най-високият небостъргач в Европа - през 2010 г., със своите 310 метра.

Строителството на Лахта започна през 2012 г., а центърът ще служи като седалище на руския газов гигант "Газпром", който извършва строителството чрез дъщерно дружество. Фирмата трябва да се нанесе там до края на 2019 г.

Според Филип Никандров, един от архитектите, ангажирани с проекта, външността на сградата ще бъде завършена до края на това лято, въпреки че вътрешното обзавеждане ще продължи до 2019 г.

Снимки от дрон показват внушителния силует на главната кула, предназначен да символизира пламък - отличителна черта в логото на "Газпром".

Фасадата е направена от 16 500 отделни стъкла, снабдени с автоматични капаци и клапани, предназначени да намалят загубите на топлина. Строителите също така твърдят, че са инсталирали редица други екологични мерки, включително система за повторна употреба и пречистване на водата.

В момента сградата е 13-ата най-висока в света.

Коментари: 0