Найджъл Фараж подава оставка

Лидерът на британските евроскептици се отказа от лидерството на UKIP

Найджъл Фараж подава оставка

Найджъл Фараж ще подаде оставка като лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (UKIP). Това съобщи самият той в Лондон, предава Independent.

Фараж заяви, че никога не е бил кариерист и се отказва от поста. Той обяви, че е „дал своя принос“ по време на кампанията и референдума за напускане на ЕС.

Фараж заяви, че „политическите му амбиции са изпълнени“ и „не би могъл да постигне повече“. „Започнах тази работа, защото исках да бъдем самоуправляваща се нация, а не да градя политическа кариера“, категоричен бе той.

По думите му партията е „в много добра позиция“ и „ще продължи да има пълната му подкрепа за привличането на значителен вот“.

„Ние ще напуснем ЕС, но условията за това още са неясни. Ако има твърде голямо отстъпление от страна на правителството и Лейбъристката партия, това ще доведе до отдръпване на много от избирателите им. Тогава най-добрите дни на UKIP тепърва предстоят“, обясни Фараж.  

Той няма да промени решението си за оставка, както го направи след парламентарните избори пред 2015 г.

Лидерството на UKIP е било „трудно на моменти“, но „си е заслужавало“, споделя Фараж. Според него Обединеното кралство се нуждае от „Brexit премиер“.

От 1999 г. Фараж е член на Европейския парламент, като в последните години партията му набира сериозна сила.

Той е популярен с някои крайни и скандални изказвания. В стремежа си към завоюването на по-сериозни политически позиции, Фараж застъпва редица крайни виждания, като това, че българите и румънците са опасни и за британската социална система и не бива да се допуска свободния им достъп в Британия.

Фараж бе и един от най-големите поддръжници за вота за излизане на Великобритания от ЕС.

Коментари: 0