Южна България разцъфна заради инфраструктурата

Стимулираме бизнеса да развива регионите, заяви Лиляна Павлова

Южна България разцъфна заради инфраструктурата

Снимка: Стоян Йотов

„Благодарение на магистрала „Тракия“ Южна България разцъфна, добрата инфраструктура разви и увеличи и БВП на региона“. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусия от кампанията „Региони в растеж“, организирана от в. „24 часа“.

„Силната местна власт, възможностите на инфраструктурата и активен бизнес, който да участва в партньорство с местните власти, са трите нужни условия за развитие на регионите. Досега давахме пари за регионално развитие, вече ще инвестираме в растежа на регионите“, подчерта Павлова.

Ефектите от досегашните 3,1 млрд. лв. инвестирани в регионално развитие, се виждат, особено в съчетание с инфраструктурата, посочи още тя.

За растеж в регионите са нужни проекти, които генерират приходи, проекти в които бизнесът е генератор на идеи, каза още регионалният министър. Тя даде за пример комплекса „Флората“ в Бургас, където бе организирана дискусията.

250 млн. лв. са делегираните целеви бюджети за общините в Югоизточна България, съобщи Павлова пред над 100 представители на бизнеса и общините от региона. 210 млн. лв. ще бъдат инвестирани по проекти за градски транспорт и модернизация на градската среда в петте големи града на региона – Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Казанлък. Още 40 млн. са заделени за енергийна ефективност в по-малките градове като Поморие, Карнобат, Елхово, Малко Търново, посочи Павлова.

Принципът е да не се финансират само най-големите градове, а към всеки един от тях да има поне по един по-малък град, който да балансира развитието на региона, обясни министърката.

1,5 млрд. лв. или половината от Оперативна програма „Региони в растеж“ е предоставена на общините. Те ще могат да изберат кои проекти да си финансират съобразно плановете им за градско развитие.

Голяма част от програмата е заделена за подкрепа на 3 ключови реформи – образователната, здравната и социалната. В образованието ще бъдат подкрепяни професионалните училища. За тях за цялата страна са заделени 130 млн. лв., 32,5 млн. лв. от които са за региона на Югоизточна България. Целта е в професионалните гимназии да бъдат изградени модерни лаборатории, така че бизнесът да може да обучава учениците по начин, който да отговаря на нуждите му, съобщи Павлова.

В здравеопазването ще бъдат финансирани спешни центрове в 28 областни града и 188 малки населени места, ще бъдат закупени 400 линейки, така че да се осигури спешната помощ в цялата страна, обясни още министърът.

350 млн. лв. са заделени и за ремонти на първокласни, второкласни и третокласни пътища, съобщи министърът. Приоритетно ще се финансират проекти в Северна България, но за Югоизточна също има предвидени ремонти по ключови трасета като Стара Загора – Раднево и Айтос-Възход, разказа тя.

Третата част от програмата е насочена към Фонда на фондовете, където банките трябва да удвоят и утроят ресурса. Искаме да провокираме бизнесът да направи проекти и да ги финансира по-евтино по този начин, обясни Павлова. Вече сме финансирали с подобни схеми пазари, тържища, борси, езикови центрове, частни болници, завод за авточасти.

Най-важен за бизнеса, за да си осигури по-евтино финансиране, е Гаранционният фонд, подчерта министърът. Засега е неясна обаче съдбата на запланувания фонд за туристическа инфраструктура, защото според Министерството на финансите е по-добре тези проекти да са част от фонда за градско развитие.

Коментари: 0