1,350 млрд. лв. за общините по новата ОП „Околна среда“

Най-голям дял от 780 млн. лв. отиват за ВиК мрежа

1,350 млрд. лв. за общините по новата ОП „Околна среда“

В новия програмен период по Оперативна програма „Околна среда“ общините в България ще могат да разчитат за усвояване на 1,350 млрд. лв. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на дискусия „Региони в растеж“ в Бургас. Общо до 2020 г. за екология са предвидени 3,4 млрд.лв., разпределени в 5 оси. Най-голям дял от 780 млн. лв. се пада на ВиК мрежата.

234 млн. лв. е отпуснало МОСВ на 8 общини за т.нар. фазирани ВиК проекти. Става въпрос за изпълнението на водни цикли, които бяха замразени, но екоминистерството успяло да осигури средства от Европейската комисия. „В противен случай за общините щеше да има големи затруднения, тъй като трябваше от собствените си бюджети да осигурят средствата, а става въпрос за крупни суми“, заяви министър Василева.

Преди миналия програмен период чрез екопроекти по линия на МОСВ в страната са били изградени 620 км. неотложна ВиК мрежа и 8 пречиствателни станции с капацитет за обслужване на население от 300 хил. души и сметища с капацитет за 1 млн. души.

Василева обеща чисто море в Лозенец. Действително, МОСВ отпусна спешно 750 хил. лв. за изграждане на воден съдържател в пречиствателната станция на курортното селище. Съоръжението ще е готово за активния сезон.

Коментари: 0