Намалението на ДДС за ресторанти и книги влиза за окончателно решение в комисия

Отпадна идеята за увеличаване на осигурителния праг за ресторантьорите

Намалението на ДДС за ресторанти и книги влиза за окончателно решение в комисия
596 ~ 1 мин. четене

Промените в Закона за ДДС, с които ставката за ресторантите и книгите се намалява от 20% на 9% ще бъдат обсъдени на второ четене от бюджетната комисия в парламента днес.

Въпреки че първоначалното предложение бе и за увеличаване на осигурителния праг за ресторантьорския бранш, от предложенията между първо и второ четене става ясно, че депутатите от ГЕРБ се отказват от намерението си.  От внесените сега поправки се вижда, че осигурителният праг ще бъде повишен само за мениджмънта и техническите специалисти в ресторантьорския и хотелиерския бранш, което представлява малка част от заетите в секторите. Целта бе с повишаване на осигурителния праг да бъде изсветлен сектора и да постъпят повече средства от осигуровки в хазната, които да компенсират донякъде намалелите приходи от ДДС.

Диференцирането на ставката по ДДС за ресторантьорите и кетъринга не е решение, което се хареса на финансовия министър Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, които не присъстваха на изслушването на законопроекта в комисията на първото четене.

Подкрепи Economic.bg