Петролът поевтиня заради очаквания ръст в предлагането

Доставките на „черното злато“ ще нараснат следващия месец, независимо от решението на ОПЕК+

Петролът поевтиня заради очаквания ръст в предлагането

Снимка: БТА

1044 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се понижават в четвъртък, губейки част от печалбите, натрупани в предишната сесия, тъй като растат опасенията дали ОПЕК+ ще успеят да се споразумеят за разширяване дълбочината на намаленото производство и отвъд юни, предава Reuters. На фона на притесненията за предлагането европейският петрол падна под 40 долара за барел - цена, достигната в сряда за първи път от месец март насам.

Към 8:00 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 1.43% до 39.22 долара за барел, а американският суров петрол WTI - с 1.96% до 36.56 долара за барел.

Двамата най-големи производители на петрол в света, Саудитска Арабия и Русия, са се договорили да подкрепят удължаването на съкращенията в добива на групата с 9.7 млн. барела на дена и през юли. Те обаче не успяха да постигнат съгласие за провеждане на среща на ОПЕК+ в четвъртък, за да обсъдят съкращенията със своите партньори. Според източници от ОПЕК двете страни ще постигнат съгласие само при условие, че държавите, които не са изпълнили целите си за намаление на производството през май и юни, ще задълбочат съкращенията.

„Пазарът осъзнава, че става все по-сложно да се постигне тази сделка“, коментира Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания в National Australia Bank.

Ако страните от ОПЕК+ не постигнат нова сделка, те ще трябва да се върнат към споразумението от април, според което от юли започва облекчение на свиването на производството, като добивът ще се увеличи с 2 млн. барела на ден спрямо май и юни.

Саудитска Арабия и други производители от Персийския залив, Кувейт и ОАЕ, не планират да продължат доброволните си съкращения на продукцията от 1.8 млн. барела на ден след юни, което показва, че доставките ще нараснат следващия месец, независимо от решението на ОПЕК+ - въпросът е с колко.

Бавното възстановяване на търсенето на гориво в САЩ - най-големият потребител на петрол в света - смъква цената на „черното злато“. Запасите на бензин в САЩ са се увеличили с 2.8 млн. барела миналата седмица - тройно повече от очакванията на анализаторите, показаха данните на американската администрация за енергийна информация. Търсенето на бензин, доставян от търговците на дребно, все пак расте за трета поредна седмица - с 296 хил. барела на ден до 7.5 млн. барела на ден.

Подкрепи Economic.bg