Нарочно или не: Мъск обърка Марс с Луната

Милиардерът отдавна мечтае да изпрати мисия на Червената планета

Нарочно или не: Мъск обърка Марс с Луната
Интернет потребителите осмяха Илон Мъск заради нелепа грешка. Милиардерът пусна в Twitter меме под надслов „Окупирай Марс“, на снимката обаче не е Червената планета, а Луната. 

Заблудата явно е дошла от вида на небесното тяло, което е видимо озарено в червено. Изображението обаче, изтъкват наблюдателни потребители, е от лунното затъмнение през 2018 г. – явление, известно като кървава Луна. Затова е и в тези цветове. 

„Това е Луната“, написа потребителят Viv под публикацията на Мъск. По-късно предприемачът написа: „Луната също“, допълвайки: „Първо Луната, тъй като е само на 3 дни и не се нуждаете междупланетарна орбитална синхронизация“. 

Не е ясно дали Мъск е пуснал мемето по погрешка, или умишлено, за да провокира някои от своите последователи.

Кратка справка показва, че космическата компания на милиардера SpaceX започва да използва мемето „Occupy Mars” през 2014 г. – с действителна картинка на Червената планета. Организацията дори го използва върху стоки, като тениски.

В момента компанията работи по многомилиардна ракета, наречена Starship. Планът е един ден тя отведе хора на Луната и на Марс. 

В неделя Мъск каза, че ускорява разработването на кораба и че хората може да започнат да резервират местата си до Марс, след като той се върне от орбиталната обиколка на Земята. По-рано милиардерът заяви, че планира товарна мисия до Марс до 2022 г., а такава с екипаж до 2024 г.
Коментари: 0