Народното събрание гласува правителството днес

Депутатите ще решат дали да поверят втори премиерски мандат на Бойко Борисов

Народното събрание гласува правителството днес
3695 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски
На заседание, насрочено за 9:00 ч. днес, Народното събрание предстои да гласува кандидатурата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за министър-председател, както и предложените от него състав и структура на Министерския съвет.

Вчера четири парламентарни сили - ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ официализираха подкрепата си за проектокабинета и управленската му програма. Първи ГЕРБ и Реформаторския блок подписаха коалиционно споразумение за съставяне на правителство, под което подписите си сложиха Бойко Борисов и лидерите на партиите от блока. След това формацията на Валери Симеонов заяви подкрепа за новата власти и подчерта, че запазва правото си на различно мнение по отделни въпроси, които ще подлежат на обсъждане. Накрая и в отделна зала бе подписан документът между Борисов и лидерът на АБВ – президента Георги Първанов. По-късно лидерите на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ отидоха заедно в президентството, където мандатоносителят предложи на държавния глава Росен Плевнелиев състава и структурата на Министерски съвет.

Четирите формации разполагат с общо със 137 народни представители, но Слави Бинев и Велизар Енчев от Патриотичния фронт предварително обявиха, че няма да подкрепят втори премиерски мандат на Бойко Борисов. Против предложението за правителство заявиха, че ще гласуват и от БСП и АТАКА. ДПС даде сигнал, че ще осигури 600 дни толеранс на кабинета, но след като лидерът на ГЕРБ се обърна към тях с искане да не подкрепят предложението за правителство, Лютви Местан заяви категорично, че партията ще гласува „против“. Предварително готовност за подкрепа изразиха и от Български демократичен център, но вчера лидерът на ББЦ Николай Бареков се изказа остро по повод на споразумението между четирите партии.

Поставена на гласуване ще бъде структура на Министерски съвет, включваща 17 министри и четирима вицепремиери. Закрива се Министерството на инвестиционното проектиране, а Министерството на икономиката и енергетиката ще бъде разделено на три ведомства - икономика, енергетика и туризъм. Пълният списък с кандидатите за министерски и вицепремиерски позиции можете да намерите ТУК.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg