Не всички авиолинии страдат заради коронавируса

Някои карго превозвачи печелят от кризата

Не всички авиолинии страдат заради коронавируса

Снимка: Unsplash

Не всички авиокомпании се изхранват от пандемията на коронавирус. Карго превозвачите например в момента печелят заради бързината, с която могат да доставят медицински консумативи и други стоки, бележейки обрат за негативната орис на авиосектора, който е изправен пред най-лошата си година от десетилетие, отбелязва CNBC. 

Докато използването на авиотранспорта от пътниците спада заради Covid-19, около две трети от световната флотилия бе заземена. Проблемът се разпростира заради това, че пътническите самолети, освен хора, транспортират и какво ли още не – от поща и храна до лекарства. 

Обемът на въздушния товарен превоз в световен мащаб се свил с над 15% през март спрямо година по-рано, а капацитетът – с 23%, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт.

Някои карго превозвачи се възползват от това.

Atlas Air Worldwide Holdings в четвъртък заяви, че през първото тримесечие се е увеличила печалбата си на 23.4 милиона долара от загуба от близо 30 милиона долара за същия период преди година. През второто тримесечие също се наблюдава силно търсене. Акциите на товарната авиокомпания, която извършва полети за Amazon например, логично се изстрелват нагоре. 

Компанията заяви в изявление, че очаква коригираният нетен приход през второто тримесечие да нарасне с 50% спрямо първото тримесечие. Освен това тя обяви споразумение с пилотите си за 10% междинно увеличение на заплатите след продължителна битка с техния профсъюз.

Air Transport Services Group, друг изпълнител на Amazon, който предлага и пътнически чартъри, отчете във вторник почти 12% увеличение на приходите през първото тримесечие спрямо година по-рано. ATSG отчете нетен приход от 133.7 милиона долара за първото тримесечие, в сравнение с 22.6 милиона долара през първите три месеца на 2019 г., съобщава FactSet. Акциите му паднаха леко в четвъртък, но са с над 17% нагоре през второто тримесечие до момента.

Резултатите силно контрастират на четирите най-големи пътнически авиокомпании в САЩ, които миналия месец отчетоха първите си тримесечни загуби от години, след като търсенето на пътувания в страната спадна с над 90% в резултат на вируса и мерките за овладяването му. 

Акциите на United Airlines са се понижили с 28% от края на март, на Delta Air Lines с 24%, Southwest е паднал с 28%, а на American Airlines Group с 22%.

Тези авиокомпании обаче бързо се пренастроиха да извършват само товарни полети, изправени пред недостиг на пътници. Например American Airlines, виждайки силното търсене на медицински доставки, през март извърши първия си редовен полет, превозващ само товари, което не се е случвало от 1984 г. насам.

Товарните авиокомпании все пак не са напълно извън бурята на кризата. Рязкото нарастване на безработицата и икономическата слабост като цяло се отразяват и на обема на товарите. 

Коментари: 0