Големите нехранителни магазини ще могат да работят на паркинга

Големите нехранителни магазини ще могат да работят на паркинга

Снимката е илюстративна

Снимка: Praktiker.bg

7890 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Нехранителните магазини с търговска площ над 300 кв. м, на които здравният министър проф. Костадин Ангелов забрани да работят, от днес ще могат да осъществяват дейност на паркингите. Много от тях и в момента го правят, но това не беше регламентирано, като днес, по време на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ), икономическият министър Лъчезар Борисов обяви, че ще промени разпоредбите, за да стане законно. 

Мерки срещу COVID-19

Дейност ще могат да извършват и самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп с вход от улица или паркинг. Условието е да спазват противоепидемичните мерки. Максималната площ, на която ще могат да се разполагат, е 300 кв. м, като задължително трябва да бъде обособена по някакъв начин - чрез преградни стени, ленти, щандове и пр., така че да не се позволява на клиентите да навлизат в останалата част от обекта.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира, че третата вълна на пандемията по нищо не прилича на предишните – цели семейства, бременни жени, млади хора боледуват и са в лечебните заведения. Другата отличителна характеристика, обясни той, е свързана с медиците – благодарение на това, че са били ваксинирани.

„Настанените в болниците са повече, но те издържат. Всички лечебни заведения са подготвени, а където е нужно, се разкриват нови легла“, отбеляза здравният министър. Той посочи, че вчера е взето решение за втора извънредна доставка с ремдесивир. Очаква се да бъдат увеличени получените дози. Днес се очаква да приключат експертните разговори.

България се нарежда на шесто място в Европейския съюз и на второ на Балканите по заболеваемост за последните 14 дни. По последни данни на 100 хиляди души има  679 заболели. „Ако позволим грубо неспазване на мерките – има възможност да удвоим броя на заболелите, приетите в болница и починалите“, посочи Ангел Кунчев. 

Коментари: 0